You are here

Eπικυρώνεται το καταστατικό του διεθνούς οργανισμού EMGF

22/12/2020 15:14

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο που επικυρώνει το καταστατικό του διεθνούς οργανισμού EMGF (East Mediterranean Gas Forum).

Οπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ΕMGF είναι ένας διεθνής οργανισμός, ο οποίος έχει ως αποστολή του τη διασφάλιση της βέλτιστης αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

"Αυτή είναι σημαντική εξέλιξη, καθώς με την έγκριση του κυρωτικού νόμου από τις πρώτες πέντε χώρες που συμμετέχουν στον οργανισμό τίθεται πλέον σε ισχύ και επίσημα ο οργανισμός, το καταστατικό του οργανισμού, και επομένως μπορεί να ακολουθήσει και η πρώτη επίσημη συνεδρίαση των μελών του" είπε.

Είπε ότι η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ήδη επικυρώσει το νόμο, ενώ τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος αναμένεται να προχωρήσουν την κύρωση πολύ σύντομα μέσω έγκρισης από τη Βουλή. Αναμένεται, πρόσθεσε, ότι πολύ σύντομα τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή ούτως ώστε να αρχίσει τη λειτουργία του ο οργανισμός.

Ανέφερε ότι ακόμα δύο μέλη η Ελλάδα και η Ιταλία προχωρούν και εκείνες με τις δέουσες ενέργειες για την έγκριση του καταστατικού.

Κλείνοντας, είπε ότι μια ακόμη θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι η ΕΕ ανακοίνωσε επίσημα μέσω της Επιτρόπου Ενέργειας ότι προχωρά με την διαδικασία για να ενταχθεί και εκείνη ως μέλος με το καθεστώς του παρατηρητή "που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό, καθώς η στήριξη της ΕΕ στην εν λόγω προσπάθεια έχει ιδιαίτερη βαρύτητα".