You are here

Επιμένουν τα κόμματα για επέκταση μείωσης ΦΠΑ στο ρεύμα

23/12/2021 14:41

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σχετικά με την απόφασή του να αναπέμψει το νόμο που ψήφισαν για καθολική μείωση του ΦΠΑ στο 9% στον ηλεκτρισμό και χωρίς χρονικό περιορισμό.

Την ίδια η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών έχει ορίσει έκτακτη συνεδρία στις 4 Ιανουαρίου με μόνο θέμα στην ατζέντα της την αναπομπή του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς θα πρέπει η Βουλή το αργότερο μέχρι τις 5 Ιανουαρίου του 2022 να αποφανθεί επί της αναπομπής.

Στη συνεδρία της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης προτίθεται να απορρίψει την αναπομπή του νόμου, στην οποία προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ υπό αυτά τα δεδομένα είναι δεδομένο πως τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο θα γίνει αναφορά της νομοθεσίας.

ΑΚΕΛ: Δεν σέβεται κοινωνία και Βουλή η κυβέρνηση

«Ούτε τη Βουλή, αλλά ούτε και την κοινωνία σέβεται η κυβέρνηση. Ανέπεμψε χθες ο κ. Αναστασιάδης τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό που ψήφισαν όλες οι δυνάμεις πλην του Συναγερμού. Με άλλα λόγια, η ακρίβεια και οι αυξήσεις πλήττουν καθημερινά το εισόδημα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά η κυβέρνηση του Συναγερμού –όχι μόνο δεν συγκινείται να λάβει δραστικά μέτρα- αλλά εμποδίζει και αυτά που παίρνουν οι πολιτικές δυνάμεις», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

 Προσθέτει ότι οι κύπριοι πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα όχι μόνο λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών, αλλά κυρίως λόγω των προστίμων για τους ρύπους, κάτι για το οποίο την ευθύνη έχει η κυβέρνηση και η αποτυχία της να προωθήσει τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο.

Ο κ. Κουκουμά καταλογίζει επίσης στην κυβέρνηση και ΔΗΣΥ αδιαφορία για τους χιλιάδες μικρομεσαίους και νοικοκυριά που έχουν ανάγκη μια ανακούφιση στους λογαριασμούς του ρεύματος καθώς και σε άλλα αγαθά που ακριβαίνουν μέρα με τη μέρα.

ΔΗΚΟ: Αφήνει τους πολίτες στο έλεος της ακρίβειας

Από πλευράς ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες που περίμεναν τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα ως μια σανίδα σωτηρίας.

«Την ώρα που η ΕΕ ανοίγει το δρόμο και την ώρα που άλλες χώρες όπως η Ισπανία, λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω των διεθνών οικονομικών συνθηκών, η κυβέρνηση Αναστασιάδη κινείται αντίστροφα και αποφασίζει να αφήσει τους πολίτες στο έλεος της ακρίβειας», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, «το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στο 9% στο οποίο το ΔΗΚΟ επιμένει είναι απαραίτητο μέχρις ότου η κυβέρνηση λάβει πραγματικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί  το σοβαρό πρόβλημα στο οποίο μας έχει βυθίσει η αποτυχία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, στην ενεργειακή πολιτική».

ΕΔΕΚ: Επιβεβλημένη η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό

Η ΕΔΕΚ αναφέρει σε δική της ανακοίνωση ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και η αυστηροποίηση του ελέγχου προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα.

Προσθέτει ότι έχουν καταθέσει από το 2020 συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ως μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης της πραγματικής οικονομίας.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι το κόμμα τους διεκδικεί μεταξύ άλλων ο  ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.

Επίσης ζητεί μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, και αυτό να ισχύει μέχρι την εξασθένηση των συνεπειών της πανδημίας επί της αγοράς, αλλά και χρηματοδότηση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ως μέτρο στήριξης των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης απαιτεί επέκταση των σχεδίων χορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι λόγοι αναπομπής του νόμου

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε χθες το νόμο που ψήφισε η Βουλή στις 3 Δεκεμβρίου, ώστε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 9%.

Σύμφωνα με τους λόγους της αναπομπής, ο περί  Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (τροποποιητικός) (Αρ.6) Νόμος του 2021, παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και παράλληλα την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

Επίσης οι λόγοι αναπομπής είναι οικονομικοί και δημοσιονομικοί, αφού θεωρείται ότι η ψήφιση του νόμου θα επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους του κράτους καθότι πρόκειται για ένα μέτρο με οριζόντια εφαρμογή για το οποίο δεν έχει καθοριστεί χρονικό πλαίσιο εφαρμογής.

Όπως αναφέρεται, η απώλεια αναμένεται να ανέλθει στα €75 εκατ. περίπου για περίοδο ενός έτους με βάση τις εισπράξεις της ΑΗΚ για το ΦΠΑ.

 Προστίθεται ότι επί της ουσίας ο αναπεμπόμενος Νόμος παρεμβαίνει και τροποποιεί τη δημοσιονομική πολιτική, η οποία υπόκειται στις δεσμεύσεις του ενωσιακού δικαίου και αντίκειται στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, ήτοι του Άρθρου 167.

Αναφέρεται ακόμα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα από τη ψήφιση νόμων που επηρεάζουν ουσιαστικά το σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, παρεμβαίνει στην προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να εκπληρώσει τις δημοσιονομικές τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο.

E.X.