You are here

Έργο μαμούθ £300 εκ.

11/06/2004 09:25
Αποϋγροποίηση φυσικού αερίου

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που θα γίνουν από την καταβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται σύντομα να πάρει σάρκα και οστά. Πρόκειται για τη δημιουργία τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση δημοσιεύει σήμερα στην επίσημη εφημερίδα προσφορές για την εξεύρεση μελετητών του έργου που θα γίνει με τη διαδικασία του BOT. Το φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει το μαζούτ και το ντίζελ που χρησιμοποιούνται σήμερα στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της ΑΗΚ, το κόστος των οποίων ανεβάζει σημαντικά τις δαπάνες της Αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το εν λόγω έργο εκατομμυρίων λιρών, θα γίνει στο χώρο όπου βρίσκονται οι χημικές βιομηχανίες, στην περιοχή Βασιλικού στην επαρχία Λεμεσού. Το αρχικό κόστος υπολογίζεται γύρω στα £300 εκ. Όμως παράλληλα με την κυβέρνηση, η ΑΗΚ θα κληθεί να δαπανήσει επίσης δεκάδες εκατομμύρια λίρες για την εξυγίανση του εδάφους, όπου είναι η εγκατεστημένη, νεκρή πια για πολλά χρόνια, μονάδα των χημικών βιομηχανιών.

Όπως πληροφορούμαστε, η ΑΗΚ σε συνεργασία με την κυβέρνηση προέβη σε περιβαλλοντικές μελέτες στην περιοχή, οι οποίες κατέδειξαν ότι το έδαφος όπου η μονάδα των χημικών βιομηχανιών είναι εγκατεστημένη έχει μολυνθεί. Γι’ αυτό και επείγει η εξυγίανση του εδάφους της περιοχής.

Πάντως, έγκυροι κύκλοι τόνιζαν στη StockWatch ότι ήδη το έργο για τη δημιουργία τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου έχει καθυστερήσει, καθώς η απόφαση είχε ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το Νοέμβριο του 2002.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Γιώργος Γεωργιάδης είχε δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι ο νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού στο Βασιλικό θα είναι επενδυμένος με μονάδες οι οποίες θα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Οι μονάδες αυτές αναμένονται να εγκατασταθούν στο Βασιλικό πριν από το 2008, ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο. Ο νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός με τη χρησιμοποίηση φυσικού αερίου, θα εξοικονομεί στην Αρχή δεκάδες χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου είναι σαφώς πολύ πιο αποδοτικές και οικονομικές από τις μονάδες που λειτουργούν με μαζούτ ή ντίζελ.

Του Λεύκου Χρίστου