You are here

Έρχεται το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στη Λάρνακα

08/12/2022 07:19

Σύντομα στην επαρχία Λάρνακας θα λειτουργήσει το πρώτο πρατήριο πράσινου υδρογόνου για ανεφοδιασμό οχημάτων, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των επιβλαβών εκπομπών στο περιβάλλον.

Η εταιρεία Future Fuels Ltd, υπέβαλε μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για την κατασκευή και λειτουργία πρατηρίου ανεφοδιασμού υδρογόνου, στο δήμο Αραδίππου, της επαρχίας Λάρνακας.

Σύμφωνα με τη ΜΕΕΠ, η εταιρεία Future Fuels, σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία πιλοτικής μονάδας για την παραγωγή (150 τόνους ετησίως), αποθήκευση (2 x 500 kg) και συμπίεση «πράσινου» υδρογόνου που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τα οχήματα, καθώς και ,την παραγωγή σταθμού ανεφοδιασμού.

Το έργο θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης για το Ταμείο Καινοτομίας έργα μικρής κλίμακας.

Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της χρήσης καθαρών ενεργειακών πόρων στις μεταφορές και ως εκ τούτου, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG).

Το υδρογόνο που θα παραχθεί θα είναι «πράσινο», καθώς θα παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καθώς ο αιτητής έχει υπογράψει σύμβαση με προμηθευτή πράσινου ενέργειας στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα το έργο θα συμβάλει στους εθνικούς στόχους για μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον τομέα των μεταφορών και στην απεξάρτηση της χώρας από τα συμβατικά καύσιμα και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου.

Η.Ε.