You are here

Έτοιμη η συμφωνία με Αίγυπτο για κοιτάσματα πετρελαίου

24/07/2002 14:07
- Απομένουν οι υπογραφές...

- Ο Ρολάνδης επιβεβαιώνει τη «SW»


Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης επιβεβαίωσε την είδηση που μετέδωσε την περασμένη Παρασκευή η Stockwatch, σύμφωνα με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίαση του ενέκρινε την εισηγητική έκθεση της εξ υπουργών επιτροπής και «άναψε το πράσινο φως» στο κ. Ρολάνδη να προωθήσει τις διαδικασίες για υπογραφή τελικής συμφωνίας με τον ομόλογο του της Αιγύπτου για την οικονομική ζώνη Κύπρου – Αιγύπτου που αφορά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου μεταξύ της θαλάσσιας περιοχής των δύο χωρών.

«Με την Αίγυπτο έχουμε καταλήξει ήδη, απομένει να προωθήσουμε την υπογραφή της συμφωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ρολάνδης στο περιθώριο των δηλώσεων του ύστερα από τις επαφές που είχε με την αμερικανική εταιρία ΝΕΧΑΝΤ για το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ανέφερε επίσης, ότι ο χρόνος υπογραφής της συμφωνίας θα αποφασισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η συμφωνία, η οποία θα έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την Κύπρο, αναμένεται να συνομολογηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ αρμόδια πηγή δήλωσε στη «SW» ότι τα οικονομικά οφέλη της Κύπρου από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου εντός της οικονομικής της ζώνης, θα είναι σημαντικά.

Όπως η ίδια η πηγή δήλωσε στη «SW» την περασμένη Παρασκευή «τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι επαρκή» σύμφωνα τόσο από επιστημονική πληροφόρηση που η Δημοκρατία έχει, όσο και από πλευράς Αιγύπτου, αλλά και από τις «δορυφορικές εικόνες που είναι στη διάθεση μεγάλων πετρελαιοειδών οργανισμών».

Προϋπόθεση για την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί η προστασία των οικονομικών της συμφερόντων και γι’ αυτό η αμερικανική εμπλοκή έχει τη δική της σημασία, ενώ η «SW» πληροφορείται ότι ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων επιδεικνύουν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Ρωσία.

Του Κυριάκου Κυριακίδη