You are here

Εξοικονομήσεις €300 χιλ. ετησίως από λαμπτήρες LED

30/08/2019 14:51

Εξοικονόμηση €300 χιλ. ετησίως από το ποσό που καταβάλλει το κράτος προς την ΕΕ, για τις επιπρόσθετες εκπομπές ρύπων, θα προκύψει από την αντικατάσταση των φωτιστικών οδικού φωτισμού σε κοινότητες με λαμπτήρες LED.

Ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνάντηση που είχε σήμερα με την ένωση κοινοτήτων ανέλυσε τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη τονίζοντας επίσης ότι θα υπάρξουν εξοικονομήσεις ύψους €24 εκ. σε βάθος 8ετίας, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για στήριξη κοινοτήτων.

Tο τελικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα €15,3 εκ., πρόσθεσε.

Παράλληλα, είπε, θα σημειωθεί μείωση εκπομπών CO2 και άλλων αέριων ρύπων αλλά και σημαντική μείωση εισαγωγών ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (σε διάστημα 8 ετών θα εξοικονομηθεί ενέργεια της τάξης των 116 εκ. KWh).

Το εν λόγω σύστημα θα συμβάλει είπε και στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων προς την ΕΕ για μείωση των εκπομπών των ρύπων μέχρι το 2030

Οι λαμπτήρες LED θα έχουν μηδενική φωτορύπανση, σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι η εξοικονόμηση των  €24 εκ. σε βάθος 8ετίας θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στη μείωση λειτουργικού κόστους – χαμηλό κόστος συντήρησης θα προκύψει λόγω της αναβάθμισης παλαιού εξοπλισμού, στην ποιοτική βελτίωση φωτισμού, στη μείωση των «σκοτεινών σημείων» και στη μείωση των οδικών ατυχημάτων που οφείλονται σε έλλειψη φωτισμού – περισσότερη οδική ασφάλεια.

Ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, θα καταθέσει πρόταση για κάλυψη από το κράτος, του κόστους των €7,5 εκ. τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν από τις κοινότητες με την υπογραφή των συμβάσεων, πριν το τέλος του 2019, ενώ αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί και 2020. Τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν από τις εξοικονομήσεις κονδυλίων του υπουργείου εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως ήδη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ο οδικός φωτισμός των κοινοτήτων επιδοτείται κατά 75% από το κράτος και κατά 25% από τις κοινότητες, με την επιδότηση να υπολογίζεται βάσει της πραγματικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια πριν από το έτος για το οποίο καταβάλλεται η επιδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η πραγματική δαπάνη που αφορά στο κόστος οδικού φωτισμού στις 350 κοινότητες, κυμαίνεται περί τα €4-€6 εκ. κατ’ έτος και η κρατική συνεισφορά στα €3-€4,5 εκ. (κυμαίνεται ανάλογα με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας).

Της Ηρώς Ευθυμίου