You are here

Φωνές διαμαρτυρίας κοινοτήτων Βασιλικού

20/06/2018 14:14

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Όχι άλλο Μαρί», «Πάνω απ’ όλα η υγεία και η ασφάλεια», «Εχουμε δικαίωμα στην ποιότητα ζωής, «Δεν είμαστε ο σκουπιδότοπος της Κύπρου» και «Δεν παζαρεύουμε την υγεία μας», οι κάτοικοι των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, πραγματοποίησαν το πρωί πορεία προς το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, διαμαρτυρόμενοι για τις αναπτύξεις που γίνονται στη περιοχή τους χωρίς όμως τη σύμφωνη γνώμη τους.
 
Οι εννέα Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού είναι το Πεντάκωμο και η Ασγάτα της επαρχίας Λεμεσού και από την επαρχία Λάρνακας το Μαρί, το Ζύγι, η Καλαβασός, η Τόχνη, η Χοιροκοιτία, ο Ψεματισμένος και το Μαρώνι.
 
Σε δηλώσεις του ο Λευτέρης Φωκά, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα Κοινοτήτων και Κοινοτάρχης Καλαβασού ανέφερε ότι  «έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πολλές αναπτύξεις στη περιοχή. Οι Κοινότητες, το μόνο που προκαταρκτικά αποδέχθηκαν χωρίς καμία δέσμευση είναι τα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο.  Κατʼ αρχάς δεν δεχόμασταν να έρθει στην περιοχή μας το γκάζι, μετά όμως από κάποιες δικές μας ενέργειες και υποσχέσεις ότι οι αποθήκες θα είναι υπόγειες, συγκατατεθήκαμε και σε αυτό».
 
Ωστόσο, συνέχισε, «περιμένουμε όλα αυτά να δοθούν γραπτώς από το κράτος, με δικλείδες ασφαλείας, με επιτροπές και τα λοιπά, τα οποία ακόμα δεν έχουμε τίποτε. Αρκετές φορές συζητήσαμε  με τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά πάντοτε προφορικά» σημειώνοντας πως «εφόσον δεν έχουμε γραπτώς οτιδήποτε, εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ενάντια σε όλες τις αναπτύξεις μέχρι το κράτος να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που μας έδωσε».
 
Ανέφερε ακόμα ότι η κυριότερη υπόσχεση που δόθηκε από το κράτος είναι η δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού και σημείωσε πως «είναι αδιανόητο να έχουμε όλη την ενέργεια της Κύπρου στην περιοχή και να μην έχουμε Πυροσβεστικό Σταθμό. Μια άλλη υπόσχεση είναι το οδικό δίκτυο, το οποίο θα ταλαιπωρεί αφάνταστα τους κατοίκους με τη συσσώρευση στην περιοχή όλων των εταιρειών, μεγάλων βιομηχανιών», χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο οδικό δίκτυο.
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον μετά τη σημερινή πορεία θα υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις, ο κ. Φωκάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν αργήσει πολύ και πρόσθεσε πως «κρίναμε ότι λόγω της κρίσης που περνούσε ο τόπος μας έπρεπε να συμβάλουμε και εμείς ως υπεύθυνα άτομα για την απάμβλυνση του προβλήματος. Φαίνεται όμως» συνέχισε «ότι το κράτος δεν το λαμβάνει αυτό υπόψη και προχωρεί σε σχεδιασμούς και αδειοδοτήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Κοινοτήτων».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Φωκάς είπε ότι θα ετοιμαστεί υπόμνημα με τα αιτήματα των εννέα Κοινοτήτων, «το οποίο θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους Υπουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση, δηλαδή Εμπορίου, Βιομηχανίας, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών για το λιμάνι και σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση τότε θα υπάρξουν πιο δυναμικά μέτρα».
 
Στο υπόμνημα τους οι κάτοικοι των Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού περιλαμβάνουν τα επτά συνολικά αιτήματά τους με τα οποία ζητούν εκπροσώπηση των Κοινοτήτων στην Επιτροπή Αξιολόγησης από επιστημονικά καταρτισμένο άτομο για αδειοδότηση των εργοστασίων, απαιτούν τη διόρθωση των Πολεοδομικών Ζωνών, τον περιορισμό της βιομηχανικής ζώνης, την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, άμεση επίλυση του προβλήματος της συνεχούς δυσοσμίας από τα πετρελαιοειδή, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΤΕΠΑΚ, οι οποίες περιλαμβάνονται στη στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη, και άμεση κατασκευή Πυροσβεστικού Σταθμού και οδικού δικτύου.
 
Επίσης ζητούν διορισμό αντιπροσώπου των εννέα Κοινοτήτων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται, εξασφάλιση οικιστικής ζώνης, η μη μετακίνηση της Κοινότητας Μαρί και η κατάργηση της Γ Φάσης του Ενεργειακού Κέντρου, ενώ ζητούν να μην θυματοποιηθούν οι ιδιοκτήτες γης στην ουδέτερη ζώνη και να έχουν δικαίωμα ανταλλαγής της γης τους ή να τους δοθεί αποζημίωση.