You are here

Χ. Έλληνας: Τί σημαίνει η εξαγορά Noble από Chevron για Κύπρο

22/07/2020 09:21

Την εκτίμηση ότι η εξαγορά της Noble από τη Chevron δημιουργεί την ανάγκη ευελιξίας από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης για τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν με την Noble και την Delek για το κοίτασμα Αφροδίτη, εκφράζει ο διεθνής εμπειρογνώμονας και σύμβουλος για θέματα υδρογονανθράκων -τέως εκτελεστικός πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρονοναθράκων Κύπρου- Χαράλαμπος (Charles) Έλληνας.

Σε blog του που δημοσιεύεται σήμερα στη StockWatch, αναφέρει ότι το ψηλό χρέος των Noble και Delek Group περιόρισε την ικανότητα τους να δανειστούν και να επενδύσουν στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη. Η είσοδος της Chevron, επισημαίνει, ξεπερνά τέτοια προβλήματα. Εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτό, έχει την οικονομική δύναμη να το πράξει.

«Η εταιρεία έχει καλύτερα αποτελέσματα από τις περισσότερες άλλες εταιρείες, αλλά είναι πολύ πειθαρχημένη όταν πρόκειται για επενδύσεις, για έργα χαμηλού κινδύνου και υψηλών αποδόσεων. Στις τρέχουσες υπερπαραγωγικές αγορές φυσικού αερίου και σε περιβάλλον χαμηλών τιμών μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποφασίσει τι να κάνει με το Αφροδίτη», τονίζει.

«Αυτή είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη του φυσικού αερίου. Η υπερπροσφορά φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές αναμένεται να παραμείνει περισσότερο, όπως και οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Η Αφροδίτη βρίσκεται σε βαθιά νερά και είναι δαπανηρή για ανάπτυξη. Όταν παράγεται αέριο, θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο υγροποίησης Idku της Αιγύπτου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, υγροποιείται και εξάγεται, η τιμή στις αγορές της Ασίας θα δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί με φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις», επισημαίνει.

«Η απόκτηση των συμφερόντων της Noble στην Αφροδίτη απαιτεί την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου. Κατά τις προσεχείς διαβουλεύσεις, η Κύπρος θα πρέπει, εάν της ζητηθεί, να δώσει στη Chevron ευελιξία να διατυπώσει τα σχέδια της - ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με την Noble», σημειώνει.

Η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέκτησε την Noble Energy στην τιμή των $5 δισ. - δυόμισι φορές χαμηλότερη από την αξία της στις αρχές του έτους.

Η Chevron ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων για τα περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου της Noble's East Med, τα οποία, εκτός από τα Tamar και Leviathan στο Ισραήλ, περιλαμβάνουν επίσης το πεδίο φυσικού αερίου της Αφροδίτης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Η Chevron έχει επίσης συμφέροντα στην Αίγυπτο. Στο τέλος του περασμένου έτους και στις αρχές του έτους απέκτησε δικαιώματα εξερεύνησης σε δύο αιγυπτιακά τετράγωνα, στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Μεσόγειο. Ως αποτέλεσμα, η μακροπρόθεσμη παρουσία της στην περιοχή είναι εξασφαλισμένη και αυτή η εξαγορά την ενισχύει. Ωστόσο, η προτεραιότητα για τη Chevron τώρα είναι να ενσωματώσει την Noble στις επιχειρήσεις της, και ιδίως τα αποθέματα από σχιστόλιθο της Noble. Έτσι, η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος ίσως χρειαστεί να είναι υπομονετικές», αναφέρει ο κ. Έλληνας.

Ο κ. Έλληνας είναι ανώτερος συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας στο Atlantic Council.

Της Γεωργίας Χαννή