You are here

Χαντούρι: Επανήλθε η ομαλότητα στην πετρελαιαγορά

10/12/2004 08:13
Παρελθόν αποτελεί πλέον η παραμονή της τιμής του αργού πετρελαίου στα επίπεδα των $50 το βαρέλι, η οποία, έχοντας τερματίσει την ξέφρενη κούρσα των τελευταίων μηνών, άρχισε να επιστρέφει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, όπως ανέφερε στη StockWatch ο Ουαλίντ Χαντούρι, αρχισυντάκτης του περιοδικού Middle East Economic Survey, «το ερώτημα που τίθεται πλέον αφορά το πού θα σταματήσει». Το βέβαιο είναι ότι η τιμή των $50 το βαρέλι δεν αντανακλούσε τη σχέση προσφοράς και ζήτησης. Στην άνοδο των τιμών είχαν συμβάλει διάφοροι παράγοντες, όπως η απότομη αύξηση της ζήτησης από 79 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πριν τρία χρόνια σε 82 βαρέλια φέτος, η περιορισμένη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της παραγωγής αλλά και άλλοι εξωγενείς παράγοντες όπως οι συγκρούσεις σε Ιράκ και Νιγηρία, οι απεργίες στη Νορβηγία και οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού.

Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της τιμής του αργού θα διαδραματίσει το πετρελαϊκό καρτέλ. Ο ΟΠΕΚ, που τους τελευταίους μήνες παρήγαγε στα όρια της δυνατότητάς του με στόχο την αποτροπή περαιτέρω ανόδου των τιμών αλλά και την επαναφορά τους σε λογικότερα επίπεδα, ανέφερε ο Ουαλίντ Χαντούρι, δεν αποκλείεται να επιστρέψει σε παραγωγή βάσει των συμφωνηθεισών ποσοστώσεων μεταξύ των κρατών μελών του. Ήδη, μια σειρά από παράγοντες που είχαν συμβάλει στην απότομη αύξηση των τιμών του αργού έχουν εκλείψει ή περιοριστεί, ανέφερε ο Ουαλίντ Χαντούρι. Παράλληλα παρατηρήθηκε μια «αντεποχιακή» αναβάθμιση των αποθεμάτων, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για πετρέλαιο το χειμώνα είναι αυξημένη. Το κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, η απόσυρση από την αγορά πετρελαίου των κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, οι τοποθετήσεις των οποίων ωθούσαν τις τιμές προς τα πάνω τους τελευταίους μήνες. «Δεν μυρίζονται πλέον κέρδη», είπε χαρακτηριστικά ο ιρακινό-κύπριος αναλυτής.

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΟΠΕΚ δεν είναι πλέον διατεθειμένος να οδηγήσει τις τιμές στα επίπεδα των $22 έως $28 το βαρέλι. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο, κατέληξε, βλέπει τον ΟΠΕΚ να καθορίζει το όριο των $30 έως $35 το στόχο της τιμολογιακής πολιτική του.

Σ.Ο.