You are here

Η ΕΤΥΦΑ εξασφάλισε χρηματοδότηση €80 εκ. EBRD

26/06/2020 09:13

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) έδωσε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση ύψους 80 εκ. ευρώ προς την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), για την κάλυψη των κατασκευαστικών αναγκών του έργου εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΕΤΥΦΑ, η χρηματοδότηση αυτή, διάρκειας 20 ετών, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών θεσμών για το μεγαλύτερο δημόσιο ενεργειακό έργο των τελευταίων χρόνων.

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έρχεται να προστεθεί στην ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση που έλαβε η ΕΤΥΦΑ στις 11 Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤεπ) ύψους 150 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 289 εκατομμύρια ευρώ με την ΕΤΥΦΑ να έχει ήδη εξασφαλίσει 101 εκ. ευρώ χορηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του «Connecting Europe Facility» (CEF) και 43 εκ. ευρώ από την συμμετοχή της ΑΗΚ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ.  Η οικονομική ενίσχυση των 80 εκ. ευρώ ενισχύει και συμπληρώνει το πάζλ των χρηματοδοτήσεων για το έργο έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

«Τόσο η απόφαση της ΕΤεπ όσο και της ΕΤΑΑ αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών φορέων προς τη ΔΕΦΑ και τις ενεργειακές Αρχές της Κύπρου. Η ιδιαίτερη σημασία που το έργο κατέχει για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου ενισχύεται από τη στάση της ευρωπαϊκής κοινότητας, η οποία αντιλαμβανόμενη την αξιοπιστία και τη συνέπεια που επιδεικνύει η ΔΕΦΑ, δηλώνει εμπράκτως την υποστήριξη και την αφοσίωσή της, ώστε το έργο έλευσης φυσικού αερίου να εισέλθει στο τελικό στάδιο, στο στάδιο δηλαδή της επίσημης έναρξης των εργασιών κατασκευής του Τερματικού ΥΦΑ στο Βασιλικό», αναφέρεται.

ΚΥΠΕ