You are here

Η γραφειοκρατία τροχοπέδη για ανανεώσιμες πηγές

27/06/2019 07:24

Στο συντηρητισμό που διακατέχει την κυπριακή κοινωνία αλλά και στην προσπάθεια διαφύλαξης των συμφερόντων από κάποιους εις βάρος του καταναλωτή αποδίδει του αργούς ρυθμούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο πρόεδρος του συνδέσμου Φάνος Καραντώνης.

Στο χαιρετισμό του στη 15η ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΣΕΑΠΕΚ), ο κ. Καραντώνης χαρακτήρισε λαμπρό το μέλλον των ΑΠΕ στην Κύπρο τονίζοντας ότι «οι ΑΠΕ λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή διότι πρόκειται για ένα εύκολο τρόπο παραγωγής φθηνής ενέργειας για τον κάθε καταναλωτή, είτε αυτός είναι οικιακός, εμπορικός ή βιομηχανικός».

Πρόσθεσε ότι «η ενεργειακή πολιτική προσκρούει στη γραφειοκρατία διότι ενώ την εφαρμόζει το υπουργείο ενέργειας περνά και από τα γρανάζια των υπουργείων εσωτερικών και γεωργίας με αποτέλεσμα η διαδικασία να μπλοκάρεται στη γραφειοκρατία».

Όσον αφορά τους στόχους του συνδέσμου για το 2019 είπε ότι «ευελπιστούμε σύντομα να δούμε μια ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα ανέφερε ότι ανάμεσα στους στόχους τους για το 2019 είναι η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά προς όφελος του καταναλωτή.

Σχολιάζοντας τη συμβολή των ΑΠΕ στις μεταφορές ο κ. Καραντώνης είπε ότι «οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικού οχήματος αν χρησιμοποιούν ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα επιτυγχάνεται και ο στόχος παραγωγής ενέργειας ΑΠΕ και η συμβολή τους στις μεταφορές. Ο στόχος για τις μεταφορές είναι μέχρι τέλος του 2020 να φτάσουμε στο 10% ενώ βρισκόμαστε ακόμη στο 2,5% της παραγωγής ενέργειας από τις μεταφορές», είπε.

Εξήγησε ότι σε επίπεδο ΕΕ συζητούνται σχέδια δράσης για την ενέργεια και το κλίμα μέχρι το  2030 και ως κράτος μέλος η Κύπρος θα της επιβληθεί να συμμορφωθεί γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστούν οι μηχανισμοί που θα προχωρήσουμε για να πετύχουμε του στόχους του 2030 και οποιουσδήποτε άλλους θα θέσει η ΕΕ.

Ο κ. Καραντώνης εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του συνδέσμου από την ανάθεση από την κυβέρνηση στην ΑΗΚ την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, τονίζοντας ότι «φαίνεται ότι το κράτος δεν είχε τα λεφτά γι’ αυτό χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία και ευρωστία της ΑΗΚ. Εμείς θεωρούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δώσει ακόμη πιο ανταγωνιστικές λύσεις με μεγαλύτερο όφελος για τον καταναλωτή».

Της Ηρώς Ευθυμίου