You are here

Ικανοποιημένοι οι Κοινοτάρχες περιοχής Βασιλικού

18/01/2022 13:54

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Κοινοτάρχες της περιοχής Βασιλικού, από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο και με τις οδηγίες που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για θέματα περίφραξης, ασφάλειας και ελέγχου του Ενεργειακού Κέντρου.

Ο Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, Λευτέρης Φωκά εξέφρασε στο ΚΥΠΕ την εκτίμηση ότι «έστω και αργά όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει τον βαθμό επικινδυνότητας που έχει το Ενεργειακό Κέντρο στη περιοχή του Βασιλικού. Η ενέργεια της Κύπρου έχει συσσωρευθεί σε μία τοποθεσία και είναι υψίστης σημασίας να αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί αφού, απ’ ό,τι διαφάνηκε, όσα μέτρα και αν ληφθούν δεν μπορεί να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ενός ατυχήματος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φωκά είπε πως «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έδωσε επίσης σαφείς οδηγίες για επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των έργων, που σχετίζονται με τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου, δεδομένης της στρατηγικής τους σημασίας».

Ως πρώτο βήμα, συνέχισε «είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με ό,τι πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα της ασφάλειας μεταξύ των οποίων την τοποθέτηση περίφραξης και καμερών για να ελέγχουν την περιοχή, τις περιπολίες, τη δημιουργία υποδομής για αντλιοστάσιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να εφοδιάζει με νερό την περιοχή. Ωστόσο, θεωρούμε ότι όλα αυτά τα έργα εκκρεμούν αφού ακόμα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού».

Μέχρι στιγμής, ανέφερε ο Κοινοτάρχης Καλαβασού, «ολοκληρώθηκε η ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού στο Βασιλικό, αλλά εκκρεμούν οι προσλήψεις των 56 πυροσβεστών που θα το επανδρώσουν. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι μας έχει δοθεί η υπόσχεση πως ο Σταθμός θα λειτουργήσει ακόμα και με τη μετάθεση ορισμένων πυροσβεστών».

Σε άλλη ερώτηση ο Λευτέρης Φωκά χαρακτήρισε επίσης «σημαντικό το γεγονός ότι θα υπάρχει εποπτεία των έργων που θα υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συσταθεί μια ομάδα, η οποία θα ελέγχει την πορεία των έργων και θα συνέρχεται ανά δεκαπενθήμερο, ούτως ώστε να έχει τον έλεγχο όλου του Ενεργειακού Κέντρου».

Είπε ακόμα ότι «η Συντονιστική Επιτροπή εισηγήθηκε όπως σ’ αυτή την ομάδα να υπάρχει και εκπρόσωπος των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής, αλλά δεν γνωρίζουμε κατά πόσον το αίτημα μας θα γίνει αποδεκτό. Αναμένουμε επίσης να υλοποιηθούν κάποια από τα θέματα που συζητήσαμε σε προηγούμενη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αρχές Ιανουαρίου στο Υπουργείο Ενέργειας μεταξύ των οποίων να μην υπάρχουν στην περιοχή ορισμένα εργοστάσια που είναι πρώτου βαθμού επικινδυνότητας δηλαδή αμμωνίας, ουρίας, μεθανόλης και ασφάλτου καθώς και οποιοδήποτε άλλο που είναι ρυπογόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, «το Υπουργείο Ενέργειας μας απάντησε στις 10 Ιανουαρίου ότι γίνονται δεκτά τα αιτήματα μας για να μην υπάρχουν στη περιοχή ορισμένα εργοστάσια που είναι πρώτου βαθμού επικινδυνότητας εκτός αυτό της μεθανόλης, κάτι που η Συντονιστική Επιτροπή δεν αποδέχεται. Επίσης εκκρεμεί το θέμα της μη παρουσίας στη περιοχή του Ενεργειακού Κέντρου του εργοστασίου ασφάλτου, αφού το Υπουργείο θέλει να μετακινηθεί στη βιομηχανική περιοχή Καλαβασού, δίπλα δηλαδή από το λατομείο, κάτι που εμείς δεν αποδεχόμαστε».

Επίσης, ανέφερε, «το Υπουργείο θα προσλάβει ένα άτομο για θέματα ασφάλειας στο Ενεργειακό Κέντρο, ενώ έκανε αποδεκτό και το αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπών για την πρόσληψη από τις Κοινότητες ενός ατόμου, το οποίο θα πληρώνεται από το κράτος και θα είναι εξειδικευμένο σε θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας. Το συγκεκριμένο άτομο θα βρίσκεται στη περιοχή για έλεγχο και για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού».

Ο Λευτέρης Φωκά είπε ακόμα ότι «μπορεί μεν η κατασκευή των εργοστασίων να γίνεται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής είναι η μετέπειτα λειτουργία τους, δηλαδή να γίνεται έλεγχος ούτως ώστε να μην ξεφεύγουν από τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά πρότυπα».