You are here

Ήλιος και αέρας το μέλλον της ενέργειας

27/05/2008 15:41
Οι βασικοί άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης από το 2009 - 2020 στηρίζονται στην παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα, ηλιοθερμικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα και βιοαέριο, με έμφαση ωστόσο στα αιολικά πάρκα με παραγωγή 300 μεγαβάτ. Επιπλέον, το Υπουργείο Εμπορίου κατέθεσε πρόταση στη Βουλή για δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού 50 μεγαβάτ.

Ο διευθυντής ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης, αναλύοντας σήμερα την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, εξήγησε ότι προωθείται η συγκεκριμένη μέθοδος με το γειτονικό Ισραήλ και σύντομα θα προωθηθεί η πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά την εξασφάλιση των κονδυλίων, ανέφερε, «σε περίπτωση που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία, παρά το ότι ως υπηρεσία έχουμε πάρει €18 εκ. μέχρι σήμερα για σκοπούς ενέργειας, θα ζητήσουμε δήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες».

Στόχος είναι 1 - 2 μεγάλοι ηλιοθερμικοί σταθμοί οι οποίοι έχουν ψηλή αποδοτικότητα να μπορούν να συνεπικουρηθούν και με το φυσικό αέριο όταν έρθει στην Κύπρο».

Εξηγώντας, παράλληλα, τον τρόπο λειτουργίας τους, ανέφερε ότι τα ηλιοθερμικά συγκεντρώνουν τον ήλιο σε μια εστία με κάτοπτρα και στη συνέχεια παράγεται ενέργεια η οποία μπορεί ακόμη και να αποθηκευτεί, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να παράγεται και αφαλατωμένο νερό, έτσι θα μειώνεται το κόστος από 21,5 σεντ την κιλοβατώρα σε 18,5 σεντ.

Αναφορικά με το ειδικό ταμείο το οποίο έχει συσταθεί με σκοπό την προώθηση των αιτήσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε ότι τα συνολικά έσοδα του ειδικού ταμείου από το 2004 μέχρι το 2007 ανέρχονται στα €35.943.618, ενώ συνολικά τα δεσμεύτηκα ποσά με την υλοποίηση των έργων ανέρχονται στα €39.440.415.

Κίνητρα για χρήση εναλλακτικών...

Όσον αφορά τα κίνητρα που δίνονται για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ο κ. Κασίνης τα χαρακτήρισε τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ανέφερε, επίσης, όσον αφορά την επιχορήγηση για αιολικά πάρκα, αποφασίστηκε να δίνεται επιδότηση 13,5 σεντ του ευρώ επί την παραγόμενη κιλοβατώρα, ενώ στα ηλιοθερμικά αποφασίστηκε να δίνεται 21,5 σεντ του ευρώ. Για φωτοβολταϊκά προτείνεται να δίνονται 44 σεντ την κιλοβατώρα από 38 σεντ που δίνονται σήμερα.

Ωστόσο, σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας, οι βουλευτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, παρά το ότι χαιρέτισαν τους σχεδιασμούς της αρχής ενέργειας όπως τους παρουσίασε ενώπιον τους ο διευθυντής ενέργειας Σόλων Κασίνης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε ότι η Επιτροπή στηρίζει την προσπάθεια για ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της Κύπρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και απεξάρτηση της, καθώς στηρίζει και άλλες μορφές ενέργειας πιο φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ θα μειώσουν και το πετρελαϊκό κόστος κάθε πολίτη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ρώτησε γιατί δεν προχώρησε η υλοποίηση των αιολικών πάρκων αφού έχουν ήδη υποβληθεί οι αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας δήλωσε ότι, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την ΕΕ για προώθηση της τάξης του 6% από εναλλακτικές πηγές ενέργειας μέχρι το 2009 και το 13% μέχρι το 2020, δυστυχώς η Κύπρος βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Με την εφαρμογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα μειωθεί και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, σημείωσε ο κ. Βαρνάβας.

Της Ηρώς Ευθυμίου