You are here

Κανονικά προχωρούν οι εργασίες για μετακίνηση πετρελαιοειδών

11/12/2019 09:35

Κανονικά προχωρούν οι εργασίες των εταιρειών για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ανέφερε χθες βράδυ ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, σε ανοικτή διαβούλευση του Δημοτικού Συμβουλίου με τους δημότες.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ και ο Δήμαρχος ενημέρωσε το κοινό τόσο για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου όσο και το ζήτημα της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.
 
Αρχίζοντας με τη μετακίνηση των υγρών καυσίμων, ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε στη κάθε μία εταιρεία ξεχωριστά, λέγοντας πως η Πετρολίνα έχει ολοκληρώσει τις νέες εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό και άρχισαν εν μέρει να εξυπηρετούνται από αυτές. Το τερματικό αναμένεται να λειτουργήσει σε δοκιμαστική βάση τέλος Δεκεμβρίου 2019.
 
Για την εταιρεία EXXON MOBIL ανέφερε ότι έχει ήδη μετακινηθεί από το παραλιακό μέτωπο και εξυπηρετείται από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της VTTV στο Βασιλικό, ενώ υπέβαλε στο Δήμο Λάρνακας αίτηση κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της.
 
Αναφορικά με την BP (British Petroleum) ο Ανδρέας Βύρας είπε πως υπέγραψε συμφωνία για εξυπηρέτηση από τις εγκαταστάσεις της Petrolina στο Βασιλικό και τερματίζει τη λειτουργία των δικών της εγκαταστάσεων στη Λάρνακα στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.
 
Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ ( Ελληνικά Πετρέλαια) ο Δήμαρχος είπε ότι πολύ σύντομα ολοκληρώνονται τα έργα στο Βασιλικό και βρίσκονται στο στάδιο αδειοδοτήσεων λειτουργίας των νέων τους εγκαταστάσεων. Η εταιρεία ενημέρωσε πρόσφατα τον δήμο Λάρνακας ότι λόγω κάποιων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων, η πλήρης μετεγκατάσταση στην Ενεργειακή Περιοχή Βασιλικού, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2020.
 
Στην ενημέρωση του προς τους δημότες ο κ. Βύρας αναφέρθηκε και στο θέμα του αγκυροβολίου και στο σημείο φορτοεκφόρτωσης υγρών καυσίμων και είπε πως τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στη σύναψη συμφωνιών με το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού για φορτοεκφόρτωση υγρών καυσίμων από το λιμάνι Βασιλικού, ενώ η Petrolina θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές της.
 
Όσον αφορά το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020, ο Δήμαρχος είπε ότι δόθηκε άδεια για τις χωματουργικές εργασίες της κοινοπραξίας VLPG PLANT LTD που απαρτίζεται από τις εταιρείες Petrolina, Intergaz και Synergaz και πως οι εργασίες διεξάγονται κανονικά.

Πρόσθεσε ότι «για την άδεια Οικοδομής των εγκαταστάσεων, παρουσιάστηκαν προβλήματα από παρατηρήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας σε σχέση με τους κύκλους επικινδυνότητας Sevezo και τις πρόνοιες του υφιστάμενου κανονισμού που αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των εγκαταστάσεων. Το πρώτο θέμα, μετά την τροποποίηση του μεγέθους των δεξαμενών, φαίνεται ότι έχει επιλυθεί και αναμένεται να δοθούν λύσεις για το πρόβλημα των αποστάσεων, μέσα στον επόμενο μήνα». 
 
Για τα ΕΛΠΕ σημείωσε πως «έχουν υποβάλει στο Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τις σχετικές μελέτες / σχέδια των νέων εγκαταστάσεων τους και προωθήθηκαν στα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες για απόψεις πριν τη κατάθεση της Αίτησης Άδειας Οικοδομής στο Γραφείο του Επάρχου».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Κοινοπραξία αιτήθηκε να γίνεται φορτοεκφόρτωση υγραερίου από σημείο μέσα στο λιμάνι Βασιλικού αντί για την κατασκευή αγκυροβολίου. Το θέμα αυτό το χειρίζεται η Αρχή Λιμένων Κύπρου σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία» είπε και σημείωσε πως «σε πρόσφατη σύσκεψη των αρμοδίων Υπουργών, ζητήθηκε όπως ληφθούν τελικές αποφάσεις μέσα σε ένα μήνα. Η όποια λύση δοθεί, θα εξυπηρετεί όλες τις εταιρείες υγραερίου που θα εγκατασταθούν στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού».

Για το θέμα της μετακίνησης της ασφάλτου που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2020, ο Ανδρέας Βύρας ενημέρωσε τους δημότες ότι «το αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωσε τις επηρεαζόμενες εταιρείες για τον τερματισμό της αποθήκευσης ασφάλτου στις εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ μέχρι το Δεκέμβριο 2020. Ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον από δύο εταιρείες για κατασκευή Τερματικού Ασφάλτου στο  Βασιλικό και αναμένεται η υποβολή των αιτήσεων και των σχετικών μελετών».
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας ενημέρωσε ακόμα τους δημότες για το άλλο μεγάλο θέμα της Λάρνακας, την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας και είπε πως «μετά από αμφιταλαντεύσεις, αποφασίστηκε όπως η ενιαία ανάπτυξη γίνει με τη μέθοδο Design Build Finance Operate και προκηρύχθηκαν προσφορές το 2006. Η διαδικασία κατέληξε στην κοινοπραξία «Ζήνων» με την οποία το κράτος συμφώνησε στο τεχνικό μέρος ενώ κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων για χρηματοδοτική συμφωνία επήλθε η οικονομική κρίση και η όλη συμφωνία κατέρρευσε».
 
Πρόσθεσε ότι «για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου το 2016 ο Δήμος Λάρνακας έθεσε τις ελάχιστες απαιτήσεις του, ενώπιον του τότε Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη» και σημείωσε πως «ο Δήμος Λάρνακας είχε απορρίψει όποια χρήση του λιμανιού η οποία δύναται να επηρεάσει τη δημόσια υγεία, όπως για παράδειγμα τη διαχείριση αποβλήτων ή ραδιενεργών στοιχείων».
 
Είπε ακόμα ότι «το Υπουργείο Μεταφορών προχώρησε σε νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο ανάπτυξης του λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας στα μέσα Μαρτίου του 2017, ενώ σήμερα το έργο βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο. Κατά τη διάρκεια αξιολόγησης του έργου, προέκυψε ζήτημα νομικής φύσεως το οποίο χειρίστηκε το Υπουργείο και ο Γενικός Εισαγγελέας και μετά από παρεμβάσεις του Δήμου Λάρνακας, το ζήτημα έχει επιλυθεί και το έργο πέρασε στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και αναμένεται το συντομότερο, η απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης».
 
Όπως είπε ο κ. Βύρας «έγινε άρση της ενέργειας από το Υπουργείο Μεταφορών επιβολής πλαφόν στις εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού, έγιναν αποδεκτές οι θέσεις της πόλης για τις χρήσεις του λιμανιού και τέθηκαν νέα χρονοδιαγράμματα. Η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της πόλης που θα την καταστήσει ένα ξεχωριστό τουριστικό και εμπορικό προορισμό» είπε και εξήγησε πως «θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης, η οποία θα υλοποιηθεί χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού».