You are here

Καύσιμα: Αντιπρόταση Λιλλήκα για τις αυξήσεις

16/01/2004 18:29

· Επιβολή στο Φόρο Κατανάλωσης αντί στη τιμή
· Επίθεση σε ΔΗΣΥ – Προδρόμου
· Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη


Αντιπρόταση για επιβολή της αύξησης στο Φόρο Κατανάλωσης, αντί στην τιμή των καυσίμων, που δεν θα συνεπαγόταν αύξηση για τους καταναλωτές, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε χθες στα κοινοβουλευτικά κόμματα ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας. Υποστηρίζοντας πως αν γινόταν δεκτή θα μπορούσε να ανασταλεί η απόφαση για αύξηση στις τιμές των καυσίμων για μερικές εβδομάδες, μέχρις ότου δηλαδή, κατατεθεί ολοκληρωμένη η πρόταση του υπουργείου του. Ωστόσο, ο κ. Λιλλήκας δεν διευκρίνισε γιατί τελικά δεν ετέθη στην Ολομέλεια του Νομοθετικού σώματος, με το δεδομένο ότι την αντιπρόταση «διεφάνη ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης αντιμετωπίζουν θετικά».

Η αντιπρόταση, η οποία πάντως θα κατατεθεί προσεχώς, θα συνοδεύεται από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης όπως επίσης και πιθανά σενάρια για
μείωση του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο για άλλους παραγωγικούς σκοπούς. Με την εισήγηση του υπουργείου Εμπορίου για επιβολή των αυξήσεων στο Φόρο Κατανάλωσης, αφενός θα διασφαλίζονται τα έσοδα του κράτους, αφετέρου δε ως αντιστάθμισμα, με τις δυνατότητες που θα δίνει η λειτουργία από τον προσεχή Ιούνιο του Τερματικού, θα υπάρχει η δυνατότητα για φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η αντιπρόταση αυτή, όπως είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, θα δώσει «οριστική και μακροχρόνια λύση στο ζήτημα της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης έτσι που να μην οδηγείται η εκάστοτε κυβέρνηση σε λύσεις μπαλώματος και σωστές ή λανθασμένες αποφάσεις».

Πρόσθεσε ότι η λύση η οποία προτείνεται έχει να κάνει με το χρωματιστό πετρέλαιο και τη δημιουργία προϋποθέσεων για αποθηκευτικούς χώρους στα διάφορα πρατήρια δυνατότητα η οποία δεν υφίσταται με τη λειτουργία του διυλιστηρίου. Ο υπουργός Εμπορίου είπε πως με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου, θα εναρμονιστούν τα κυπριακά προϊόντα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα δημιουργηθούν συνθήκες πιο υγιούς ανταγωνισμού αλλά και περιθώριο για μείωση των τιμών.

Σημειώνεται ότι με την κατάργηση της λειτουργίας του διυλιστηρίου και την αντικατάσταση του από τον Τερματικό σταθμό, θα αποσυρθεί από την αγορά η μολυβδούχα βενζίνη σούπερ και η Κύπρος θα εισάγει αμόλυβδη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων και χαμηλό σε περιεκτικότητα θείου, πετρέλαιο. Με αποτέλεσμα, όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι (και στα πρατήρια) που χρησιμοποιούνται σήμερα, να είναι ελεύθεροι, για το χρωματιστό αγροτικό πετρέλαιο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Κριτική σε ΔΗΣΥ

Έντονα επικριτικός κατά του ΔΗΣΥ, ο υπουργός Εμπορίου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία, λαϊκισμό και ανεύθυνη κριτική, τονίζοντας πως ο ΔΗΣΥ είχε την δυνατότητα για 10 χρόνια να προχωρήσει στην κατάργηση του PMBS. Απορρίπτοντας τις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης που ακούστηκαν από βουλευτές του ΔΗΣΥ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «αυτοί που σήμερα επικρίνουν την κυβέρνηση λέγοντας ότι θα μπορούσε να αποφύγει την αύξηση της τιμής των καυσίμων, είναι οι ίδιοι που με την απόφασή τους να αναβαθμίσουν το διυλιστήριο θα διατηρούσαν στη ζωή αυτό το αναχρονιστικό όπως το αποκαλούν σύστημα για άλλα έξι χρόνια».

Διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Εμπορίου θα κάνει ό,τι είναι δυνατό με τη φιλελευθεροποίηση των τιμών να υπάρξει και μείωση των λιανικών τιμών προς όφελος του καταναλωτή, ενώ λαμβάνονται, πρόσθεσε, όλα τα μέτρα έτσι ώστε με τη φιλελευθεροποίηση των τιμών να λειτουργήσουν οι δικλίδες ασφαλείας που θα προστατεύουν τον καταναλωτή από τυχόν προσπάθεια εκμετάλλευσής του.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση μένει δεσμευμένη να θέσει τέρμα σε αυτό το αναχρονιστικό σύστημα το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο ενώ και το διυλιστήριο αναμένεται να κλείσει το αργότερο μέσα στον Απρίλιο.

Επίθεση σε Προδρόμου

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος στον τομέα των
πετρελαιοειδών το οποίο χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλό σύμφωνα με την ισοτιμία του δολαρίου, ο κ. Λιλλήκας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου, τον οποίο αν και απέφυγε να κατονομάσει, τον «φωτογράφισε» με σαφήνεια, μιλώντας για εκδότη – βουλευτή που αναφέρθηκε στο θέμα στην συζήτηση της Ολομέλειας χθες.

Μιλώντας για έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας «από ένα δύο βουλευτές, μόνον», ο κ. Λιλλήκας είπε πως «δυστυχώς κάποιοι βουλευτές αδυνατούν να κρατήσουν κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό τους», προσθέτοντας ότι κατά την ενημέρωση της βουλής προέβη σε πλήρη ενημέρωση για την κατανομή του κόστους του ελλείμματος των £6 εκατ. του PMBS. Ενός συστήματος που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, παρατηρώντας πως τον σχετικό ισολογισμό του ελλείμματος, τον έκαναν οι ίδιοι λειτουργοί που κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.

Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη

Οι δηλώσεις Λιλλήκα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη.

Δεν είναι δυνατόν, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο Υπουργός Εμπορίου να δηλώνει ότι μετά 15 ημέρες θα φέρει σχέδιο μείωσης των καυσίμων και την ίδια ημέρα που προβαίνει στην αυτή δήλωση να φέρνει τις αυξήσεις τις οποίες έχει εισηγηθεί και τα συγκυβερνώντα κόμματα έχουν εγκρίνει.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε επίσης ανεπαρκή και ελλιπή την πολιτική της κυβέρνηση και επισήμανε ότι οι αυξήσεις θα έχουν αλυσιδωτές επιδράσεις στην οικονομία.

Του Κυριάκου Κυριακίδη