You are here

Καύσιμα: Όχι κομμάτων στα 4 σεντ

04/04/2002 15:30
Δεν περνά η πρόταση Ρολάνδη για αύξηση 4 σεντ το λίτρο, στην τιμή των καυσίμων, αφού τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν εκφράσει στον ίδιο τον υπουργό Εμπορίου, την αντίθεση τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μετά τις τοποθετήσεις των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην βουλή, ο Νίκος Ρολάνδης θα επανεξετάσει το ύψος της αύξησης (θεωρείται βεβαία) που θα επιβληθεί και θα επανέλθει την ερχόμενη Πέμπτη με νέα πρόταση, προκειμένου να λάβει και την έγκριση του Νομοθετικού Σώματος.

«Άκουσα τις απόψεις τους και πήρα σημειώσεις από τα επιχειρήματα που τα κόμματα κατέθεσαν και θα έχουμε νέες επαφές, με στόχο την ερχόμενη Πέμπτη να καταθέσουμε το αναγκαίο κανονισμό για την αύξηση των καυσίμων», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για στήριξη του αγροτικού κόσμου, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε την εξαίρεση των γεωργών από την φορολογία των καυσίμων. Παράλληλα, ο κ. Συλλούρης, ανέφερε ότι το θέμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος του.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε την καθυστέρηση που σημειώνεται εδώ και ένα χρόνο στην απελευθέρωση των πετρελαιοειδών, ενώ ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου, επεσήμανε ότι θα πρέπει να στηριχθούν τα στρώματα του λαού που χειμάζονται οικονομικά από τις αυξήσεις των καυσίμων.

Απελευθέρωση της εμπορίας πετρελαιοειδών

Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της εμπορίας καυσίμων υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο, σε 30 με 45 ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, ενώ η ενώπιον της βουλής θα τεθεί αρχές Ιουνίου. Στα πλαίσια της ελευθεροποίησης των τιμών, αναμένεται να υπάρξει μείωση της τιμής της βενζίνης και αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι η Κύπρος δαπανά ετησίως $60-65 εκατομμύρια για καύσιμα και άλλα $40 εκ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη