You are here

Κέντρο φωτοβολταϊκών πάρκων η Λευκωσία

17/07/2018 11:38

Σε κέντρο παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα μετατραπεί η Λευκωσία σε περίπτωση υλοποίησης των δεκάδων έργων για δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, για τα οποία οι αιτήσεις βρίσκονται ενώπιον του τμήματος περιβάλλοντος.

Η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, φαίνεται να προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεκάδες αιτήσεις για τον σκοπό αυτό κατακλύζουν φέτος το τμήμα περιβάλλοντος.

Από το σύνολο των 133 αιτήσεων που εντοπίζονται στο αρχείο του τμήματος περιβάλλοντος το 2018, πέραν του 60% ή 80 αιτήσεις αφορούν στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πέραν των 40 αιτήσεων αφορούν πλάνα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην επαρχία Λευκωσίας, γύρω στις 20 αιτήσεις αφορούν ενδιαφέρον που εντοπίζεται στην επαρχία Λάρνακας, μικρότερος αριθμός αιτήσεων εντοπίζεται για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει φέτος από μια μέχρι και 17 αιτήσεις που γίνονται κυρίως από εταιρείες, αλλά και από ιδιώτες.

Σημαντικός αριθμός αιτήσεων έχει υποβληθεί εντός του 2018 από την εταιρεία Bioland (17 αιτήσεις), την GP Rodik Services Ltd (9 αιτήσεις), την εταιρεία Vanalio Holdings Ltd (5 αιτήσεις) και την εταιρεία Santiam (4 αιτήσεις).

Στο αρχείο εντοπίζονται αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω από τις οροφές μεγάλων καταστημάτων ή εργοστασίων, όπως στις περιπτώσεις του καταστήματος ΙΚΕΑ και του εργοστασίου της ΚΕΑΝ.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, η ΑΗΚ ανακοίνωσε σχετική συμφωνία που συνήψε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για συνεργασία προς κοινή αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Κύπρο και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης χιλιάδων νοικοκυριών και ότι θα έχει σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά, στον Άγιο Ιωάννη της επαρχίας Λευκωσίας και αφορά τεμάχια της ΙΑΚ συνολικής έκτασης 1928 δεκαρίων. Το έργο θα υλοποιηθεί με στενή συνεργασία της ΑΗΚ και της ΙΑΚ και αποτελείται από δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση θα εγκατασταθούν δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μέχρι 8MW το καθένα και κατά τη δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος περίπου 50MW.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, ο βαθμός διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κύπρο, επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων και φτάνει σήμερα στο 9,7%. Το μέσο ποσοστό διείσδυσης από ΑΠΕ για το έτος 2017 ήταν 8,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρθηκε στη StockWatch εκ μέρους της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται κυρίως στο σχέδιο του υπουργείου αναφορικά με την ανταγωνιστική αγορά.

Εντούτοις, επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ενδιαφέρον το οποίο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί για να είναι γνωστή η επίδραση που θα έχει στην παραγωγή ενέργειας.

Για την υλοποίηση των εν λόγω έργων, σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ, μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο χρόνια εφόσον θα χρειαστεί να καθοριστούν οι όροι σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτρισμού, να ληφθούν σχετικές άδειες και να προχωρήσουν τα κατασκευαστικά έργα.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται αρχικά στην ΑΗΚ ως διαχειριστή συστήματος διανομής, έτσι ώστε να εκδοθεί αρχική ενδεικτική εκτίμηση του κόστους και να εγκριθεί η δυνατότητα σύνδεσης του νέου συστήματος με το δίκτυο διανομής.

Ακολούθως, υπεισέρχονται στη διαδικασία άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση περιβαλλοντικής, πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής ενώ, ακολουθεί η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από τη ΡΑΕΚ.

Υπεύθυνη για την έκδοση των τελικών όρων για τη σύνδεση του νέου συστήματος στο δίκτυο διανομής, είναι η ΑΗΚ και ο διαχειριστής συστήματος διανομής.

M.X.