You are here

Κόκκινο στην ΑΗΚ για φωτοβολταϊκό πάρκο

04/12/2020 12:57

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής Αρχής στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου από την ΑΗΚ, δυναμικότητας 4KW με αριθμό 194, και εμβαδόν 39,385 τ.μ., στην τοποθεσία Κάτω Κουτραπάς στο Μοναγρούλλι της επαρχίας Λεμεσού, διότι το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου εμπίπτει σε οικότοπο.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, η περιβαλλοντική Aρχή, «κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 του Νόμου, τα συμπληρωματικά στοιχεία, τις θέσεις των μελών της επιτροπής και των εμπλεκόμενων τμημάτων γι’ αυτό φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου ή οποιασδήποτε επέμβασης στο βορειότερο 1/3 μέρος του τεμαχίου 194 όπου χωροθετούνται οι οικοτόποι: «5330_Genista - Θερμο‐Μεσογειακοί θαμνώνες με Genistafasselata» που καταλαμβάνει έκταση 7882 m2 (έκταση που αντιστοιχεί στο 20% του τεμαχίου), και «9320 – Δάση με Olea και Ceratonia» που καταλαμβάνει έκταση 4588 m2 (11,65% του τεμαχίου), που αναγνωρίστηκαν στη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον(ΜΕΕΠ)».

Σύμφωνα με την μελέτη, το προτεινόμενο έργο με το όνομα «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ 3190.4KW» έχει σκοπό να αξιοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία και να την μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια την οποία θα διοχετεύει στο δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Στα ανατολικά, το τεμάχιο εφάπτεται με την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τις γειτονικές κοινότητες του Μοναγρουλλίου και της Ασγάτας. Ο πλησιέστερος οικισμός στο έργο είναι το χωριό Μοναγρούλλι το οποίο βρίσκεται 2,1 χιλ. νοτιοδυτικά του εξεταζόμενου τεμαχίου, ενώ η Ασγάτα βρίσκεται 3,1 χιλ., βοριοανατολικά του τεμαχίου.

Το βορειοδυτικό τμήμα του τεμαχίου που εμπίπτει στην Λατομική Ζώνη (ΛΖ) διαθέτει αρκετό απόθεμα μπεντονίτη. Το λατομείο δεν είναι εγκαταλειμμένο, αλλά σε ισχύ και του έχει δοθεί δικαίωμα επέκτασης στο ΒΔ άκρο του. Λειτουργεί μόνο κατά την περίοδο από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο και διαθέτει αρκετό απόθεμα μπεντονίτη. Το τεμάχιο του προτεινόμενου έργου, σημειώνεται, ενδεχομένως να επηρεάζεται αρνητικά λόγω και της σκόνης στις εργασίες του λατομείου από τις μετακινήσεις των φορτηγών. 

Από το σύνολο του εμβαδού του τεμαχίου, περίπου 39.385 τ.μ., υπάρχουν οικότοποι στους οποίους έχουν καταγραφεί 25 είδη πτηνών, (17 εντοπίστηκαν εντός των ορίων του τεμαχίου και τα υπόλοιπα οκτώ (8) είδη εκτός των ορίων του τεμαχίου).

Επίσης στο τεμάχιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ο λαγός (Lepuseuaropaeuscyprius) και η αλεπού (Vulpesvulpesindutus) από θηλαστικά. Από ερπετά υπάρχουν οι Macroviperalebetina, Laudakiastelliocypriaca, Ophisopselegansschlueteri και Ablepharusbudakibudaki, το μαύρο φίδι (Coluberjugulavis) και μεγάλος αριθμός του είδους σαύρας, η σαύρα (Lacerdialaevis) και ο κουρκουτάς (Laudakiastelliocypriaca).  

Επισυνάπτεται η γνωμοδότηση της αρχής περιβάλλοντος

Της Ηρώς Ευθυμίου