You are here

Κόστος €49,3 εκ. για επιδοτήσεις ενέργειας

18/11/2019 07:17

Το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμησης ενέργειας (ΕΞΕ) που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό 2020 των ΑΠΕ, ανέρχεται στα €49,3 εκ., σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας ενέργειας που κατατέθηκαν στη βουλή.

Το σχέδιο αφορά τρεις κατηγορίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ηλεκτροπαραγωγής, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μη ηλεκτροπαραγωγής και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πρώτη κατηγορία, σύμφωνα με το σημείωμα που κατέθεσε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ενέργειας στην επιτροπή ενέργειας της βουλής, αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ηλεκτροπαραγωγής και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα €37 εκ.

Στην κατηγορία αυτή τη μερίδα του λέοντος κλέβουν οι αιτήσεις για τα μεγάλα αιολικά συστήματα 157,5 MW με €14 εκ.  Ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά συνδεδεμένα με το δίκτυο με επιδότηση 76,459 MW στα €8 εκ.

Για αιτήσεις netmetering κατηγορίας 3Β σχεδίου κατοικίες 2019 – 2020 θα δαπανηθούν €7,2 εκ. ενώ για αιτήσεις netmetering κατηγορίας 3Α σχεδίου κατοικίες 2019 – 2020 άλλα €3,7 εκ.

Για χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ/ΕΞΕ ευρύτερου δημόσιου τομέα θα προκύψει κόστος €3 εκ. και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για σκοπούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων €200 χιλ.

Επιπλέον διατίθεται και ένα ποσό €500 χιλ. για παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μη ηλεκτροπαραγωγής. Δηλαδή για αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού σε κατοικίες, το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων και επιδομάτων ανέρχεται στις €690 χιλ.

Η τρίτη κατηγορία αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας προς επιχειρήσεις, κοινότητες και κατοικίες με το ποσό να ανέρχεται στα €11,6 εκ.

Υφιστάμενα σχέδια που χρηματοδοτούνται από ταμείο ΑΠΕ/ΕΞΕ

Σύμφωνα με το σημείωμα που κατατέθηκε στη βουλή τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο ενέργειας με σκοπό την χρηματοδότηση από ΑΠΕ/ΕΞΕ αφορούν την επαναπροκήρυξη υφιστάμενων σχεδίων όπως:

  1. Ενεργειακοί έλεγχοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), η διάρκεια του σχεδίου συνεχίζεται από το 2019.
  2. Σχέδιο ΕΞΕ και ΑΠΕ. Αφορά την επαναπροκήρυξητου σχεδίου το 2020, το οποίο καλύπτει θερμομόνωση οροφών, καλύπτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων (netmetering) για ευάλωτες ομάδες καθώς και ένα συνδυασμό των δύο σχεδίων.
  3. Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση/επέκταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε οικίες για τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.  Αναμένεται η προκήρυξη να γίνει το 2019 και η υποβολή αιτήσεων το 2020.
  4. Χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους των αιτήσεων που είναι επιλαχούσες στο σχέδιο εξοικονομώ- αναβαθμίζω στις κατοικίες, αφορά αιτήσεις που έχουν ήδη ληφθεί και θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.
  5. Οικιακά ηλιακά 2020, αφορά επαναπροκήρυξη σχεδίου εγκατάστασης/αντικατάστασης ηλιακών σε υφιστάμενες κατοικίες.

Νέα σχέδια

Τα νέα σχέδια που προωθούνται αφορούν τρεις κατηγορίες:

  1. Χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ/ΕΞΕ ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως έργα από δημόσιες και τοπικές αρχές σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας κτήρια, (δημοτικά κτήρια, νηπιαγωγεία, γηροκομεία, γήπεδα και άλλα).
  2. Οικονομική ενίσχυση σε μέτρα ΕΞΕ τα οποία θα υλοποιούνται από υπόχρεα μέρη που δραστηριοποιούνται στη διανομή ηλεκτρικές ενέργειας.
  3. Χρηματοδότηση έργων εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων Τροόδους (π.χ. στήριξη για εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών, εκπαίδευση πολιτών για θέματα ενέργειας).

Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο. 

Της Ηρώς Ευθυμίου