You are here

Κυβέρνηση – συμπολίτευση: «Επιχείρηση καθησυχασμού»…

19/01/2004 18:23
Προσπάθεια καθησυχασμού των αντιδράσεων που κορυφώνονται για το ύψος του πετρελαίου θέρμανσης, καταβάλλει η κυβέρνηση. Αντικρούοντας τις επικρίσεις - κυρίως από κατοίκους ορεινών περιοχών – ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού απορρίπτοντας ως άδικη την κατηγορία περί αντιλαϊκής πολιτικής, αποδίδει σε τεχνικούς λόγους τη μη δυνατότητα διαχωρισμού του πετρελαίου θέρμανσης με τη μέθοδο του χρωματισμού και κατ’ επέκταση την παροχή μειωμένης τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης. Την ίδια στιγμή, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της απόφασης για επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στη μείωση του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες για να παραστεί σε συνεδρία του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει καμία φορολογία στα πετρελαιοειδή «εκτός από εκείνη που συμφωνήθηκε» όπως είπε, «με την κυβέρνηση Κληρίδη, στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης ενόψει της εναρμόνισης με τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ».

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα εφέτος να μπαίνει χωριστά η φορολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι όμως που θα είναι εφικτό, σημείωσε, από τον επόμενο χρόνο. «Πέρσι είχε επιλεγεί μια άλλη προσέγγιση που θεωρήθηκε ότι δεν πέτυχε» πρόσθεσε, «για την επιδότηση του πετρελαίου που στο τέλος ωφέλεσε το πετρέλαιο κίνησης και όχι θέρμανσης. φέτος θα δοθεί απευθείας η χορηγία θέρμανσης προς όλους όσοι έχουν ανάγκη για θέρμανση, είτε χρησιμοποιούν πετρέλαιο είτε χρησιμοποιούν άλλες μορφές. Και φέτος μάλιστα» παρατήρησε ο κ. Κυπριανού, «είναι αυξημένη η χορηγία για τις ορεινές περιοχές».

Χριστόφιας: Μέτρα τώρα…

Υπέρ της λήψης άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων για ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττεται περισσότερο από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, τάχθηκε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων των ορεινών περιοχών ο κ. Χριστόφιας πρότεινε όπως η κυβέρνηση προχωρήσει «άμεσα στην υλοποίηση της εξαγγελίας της για επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης σε εκείνους που έχει αποφασίσει να επιδοτήσει, δηλαδή για την ύπαιθρο, για κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει, συνταξιούχους και άλλους».

Ως δεύτερο μέτρο, ο Δημήτρης Χριστόφιας προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα τόσο για τους πατατοπαραγωγούς όσο και για τον κόσμο της υπαίθρου, ενώ ως τρίτο μέτρο προτείνει τη λήψη μέτρων για τον χρωματισμό του πετρελαίου θέρμανσης και για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι όποιες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης είναι απεχθείς σε όλους και υποστήριξε ότι οι αυξήσεις δεν ήταν βούληση της κυβέρνησης.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση, θέλοντας να δώσει όσο γίνεται πιο μικρή αύξηση, πρότεινε πριν από δύο περίπου μήνες, με βάση τις τότε τιμές, μίαν αύξηση η οποία σε σύγκριση με τη σημερινή ήταν κατά 70% μικρότερη, δηλαδή 0,8 σεντ. «Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Βουλής και αυτοί που σήμερα επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση απέρριψαν εκείνη την αύξηση με το δικαιολογητικό ότι ήταν εκπρόθεσμη. Σήμερα, αυτοί οι ίδιοι απορρίπτουν και αυτή την άποψη που είναι εμπρόθεσμη. Έκαναν λάθος εκείνοι που τότε δεν ψήφισαν το 0,8 το οποίο θα ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ομήρου

Το ΣΚ ΕΔΕΚ απέστειλε σήμερα επιστολή στον ΥΠΟΙΚ με την οποία ζητά την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για συγκεκριμένο ποσό επιπλέον επιδότησης της θέρμανσης, ώστε να ανακουφισθούν οι κατηγορίες που έτυχαν αυτής της επιδότησης με τα 11 εκ. λίρες που έχουν ήδη εγκριθεί από την Βουλή.

Αυτό αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, με τον αντιπρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ αναφερόμενος στις αυξήσεις των τιμών και της ακρίβειας ο κ. Ομήρου παραδέχθηκε πως υπήρξαν αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο του λαού, τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα, με στόχο τους κρατικούς λειτουργούς φωτογραφίζοντας το υπουργείο Εμπορίου, ο Γιαννάκης Ομήρου υπέδειξε πως «θα πρέπει να χρωματιστεί το πετρέλαιο θέρμανσης και να πάψουν οι διάφοροι κρατικοί μανδαρίνοι να επικαλούνται δυσκολίες και τεχνικά προβλήματα».

Περδίκης: Ζήτησα συνάντηση με Τάσσο
Από την πλευρά του ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση της αύξησης των καυσίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών, της αισχροκέρδειας και άλλων παραγόντων που προκαλούν κλυδωνισμούς στην κυπριακή οικονομία.

Του Κυριάκου Κυριακίδη