You are here

Λακκοτρύπης: Νέο σχέδιο ανάπτυξης Αφροδίτη

27/08/2019 12:02

Εντός της εβδομάδας αναμένεται από την κοινοπραξία Noble – Shell – Delek η κατάθεση νέου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του «Αφροδίτη», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος με αντιπροσωπεία της εταιρείας Shell ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με χρονοδιαγράμματα που έχουν δοθεί από την κοινοπραξία το πρώτο φυσικό αέριο αναμένεται το 2025, ενώ η πρόθεση είναι να γίνει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Στις δηλώσεις του σε σχέση με την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αντιπροσωπεία της εταιρεία Shell, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το χαρτοφυλάκιο της περιοχής έχει περάσει πολύ πρόσφατα στα χέρια του εκτελεστικού αντιπροέδρου της εταιρείας, Βέντερ Ντε Λα Ρέι «και έτσι σήμερα ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να συναντήσει τον Πρόεδρο και να συζητήσει μαζί τους τις εξελίξεις, τόσο στην περιοχή, αλλά και βεβαίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο».

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν οι προσπάθειες για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, κάτι που αφορά την εταιρεία από δύο απόψεις, «και από την άποψη ότι συμμετέχει στην κοινοπραξία στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και στο γεγονός ότι είναι συνδιαχειριστής του σταθμού υγροποίησης του σταθμού υγροποίησης του Ίτκου, στον οποίο προορίζεται το φυσικό αέριο».
 
«Έγινε ανταλλαγή απόψεων ως προς το πως μπορούμε να προχωρήσουμε τάχιστα στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος», σημείωσε.
 
Σε ερώτηση πως μπορεί να γίνει αυτό απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της διαβούλευσης με την κοινοπραξία αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής». Αναμένουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να λάβουμε την νέα έκδοση του σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί και αφού συμφωνηθεί θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το αναθεωρημένο συμβόλαιο και αν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει θετικά θα εκδοθεί μια άδεια εκμετάλλευσης για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχουν θέματα που χρήζουν περαιτέρω διαπραγμάτευσης ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «για να αναμένουμε μια καινούρια έκδοση, σίγουρα υπήρχαν παρατηρήσεις από πλευράς Υπουργείου, τις οποίες αναμένουμε να δούμε αν έχουν διασκεδαστεί από την καινούρια έκδοση που θα μας παρουσιάσουν, πιστεύω, αυτή την εβδομάδα».

Δεν θέλησε να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά.

«Το βέβαιο είναι ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους και από τις εταιρείες και από την κυβέρνηση ακριβώς για να φτάσουμε σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο, το οποίο θα διέπει βεβαίως την περαιτέρω ανάπτυξη του κοιτάσματος», είπε.

Σε ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα ανέφερε ότι στο ερώτημα «πότε θα έχουμε το πρώτο φυσικό αέριο», το χρονοδιάγραμμα που μας έχουν παραθέσει είναι το 2025.
 
Ερωτηθείς αν το αιγυπτιακό τερματικό είναι διατεθειμένο να περιμένει απάντησε ότι «για να συζητάμε αυτή τη στιγμή όχι μόνο το κομμάτι που αφορά το «Αφροδίτη», αλλά και τις μετατροπές ή τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο τερματικό του Ίτκου, θεωρούμε πως ναι».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση για δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «υπάρχει η πρόθεση ακριβώς να γίνει μια δεύτερη επιβεβαιωτική του κοιτάσματος «Αφροδίτη» που θα μας δείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου». Σε ερώτηση πότε θα γίνει αυτή απάντησε ότι αυτό είναι υπό συζήτηση.   
 
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα που αφορούν το κοίτασμα «Καλυψώ», ανέφερε ότι θα έχουμε νεότερα για τα υπόλοιπα τεμάχια το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε επιτρέψετε μου να μείνουμε στο θέμα «Αφροδίτη» που ήταν και σήμερα το αντικείμενο της συζήτησης του αντιπροέδρου της Shell με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Σε ερώτηση αν το ζήτημα των αγωγών είναι πλέον θέμα που αφορά τις εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «έχει κλείσει το θέμα της διακρατικής συμφωνίας». Βεβαίως, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει το σχήμα του έργου, δηλαδή ποιοι θα συμμετάσχουν.  Υπάρχει αρκετή δουλειά, τεχνική και οικονομική, που πρέπει να γίνει σε ότι αφορά το κομμάτι αυτό που ονομάζεται “mid-stream”, δηλαδή ο αγωγός που θα συνδέει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τις ακτές της Αιγύπτου, εξήγησε.

Σε ερώτηση αν μελετάται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η υποδομή που θα κατασκευαστεί για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο και για την εξαγωγή φυσικού αερίου, απάντησε: «Στο μέλλον. Αυτή την στιγμή το τι επιδιώκουμε με τις υποδομές για την έλευση του φυσικού αερίου είναι τη μέγιστη ευελιξία, για να μπορούμε στο μέλλον να έχουμε ενώπιον μας όλες τις επιλογές». Αλλά, σε αυτό το στάδιο που συζητάμε δεν υπάρχει κάποια τέτοια επιλογή, διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα ποσοστά καταμερισμού των εσόδων από το φυσικό αέριο στο «Αφροδίτη» είναι 57% για το κράτος και 43% για τι εταιρίες ανέφερε ότι «εξαρτάται κυρίως από την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εξαρτάται από το μέγεθος του κοιτάσματος, πόσο θα διαρκέσει η παραγωγή του, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες». Γι αυτό, πρόσθεσε, «είναι παρακινδυνευμένο να δώσω οποιουσδήποτε αριθμούς». Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν είχαν δοθεί κάποια σενάρια που «τρέχει» το Υπουργείο.

«Είμαι βέβαιος ότι όταν θα φτάσουμε στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και στις υπογραφές, θα μπορέσουμε να δώσουμε και άλλα σενάρια, τα οποία επεξεργαζόμαστε για να δούμε την κερδοφορία του κοιτάσματος», ανέφερε καταληκτικά.

Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ μέρους της Shell συμμετείχαν ο νέος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Βέντερ Ντε Λα Ρέι, ο Αντιπρόεδρος Γιοράμ Μέγιερινκ και ο Διευθυντής Προγράμματος για την Ενεργειακή Μετάβαση Κρις Αγγελίδης ο οποίος είναι επίσης Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Χιούστον.