You are here

Λιγότερο φως τα Χριστούγεννα στους δήμους

05/10/2022 06:34

Την αύξηση της ετήσιας κρατικής χορηγίας ζητούν οι δήμοι από τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, το οποίο απειλεί ακόμη και την επιβίωση των δήμων.

Την ίδια ώρα οι δήμοι και οι κοινότητες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τα δικά τους μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, βάζοντας ψαλίδι στο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, στο φωτισμό των μνημείων, των τοπίων και σιντριβανιών.

Υπενθυμίζουν ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόσθηκαν και το 2011 και στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την έκρηξη στο Μαρί, την 11η Ιουλίου 2011, από την οποία καταστράφηκε εξ’ ολοκλήρου ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού με την ΑΗΚ να έχει απολέσει το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τέθηκε ξανά σε πλήρη λειτουργία μετά από δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, ανέφερε στη StockWatch ότι «αναμένουμε τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για να του αναλύσουμε τις τεράστιες λειτουργικές αυξήσεις των δήμων συνεπεία της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών από κάποιους δήμους οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Σημείωσε ότι «επί τάπητος θα θέσουμε το θέμα της αύξησης της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τους δήμους, η οποία σήμερα κυμαίνεται γύρω στα €70 εκατ. και διαμοιράζεται προς τους 30 δήμους στη βάση συγκεκριμένης φόρμουλας ανάλογα με το μέγεθος και τον πληθυσμό των δήμων».

Χωρίς χριστουγεννιάτικο διάκοσμο

Ο γραμματέας της Ένωσης Δήμων, Μιχάλης Σωκράτους, ανέφερε στη StockWatch ότι μεταξύ των μέτρων που προωθούν οι δήμοι για μετριασμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκων στη στέγη του δημοτικού μεγάρου ή άλλων δημοτικών κτηρίων.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του δήμου Λατσιών, ο οποίος ολοκλήρωσε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών 80 μεγαβάτ στο κτήριο του δήμου, το οποίο εντός των ημερών θα έχει σύνδεση με το σύστημα της ΑΗΚ. Ο δήμος Λατσιών, είπε, θα εξοικονομεί γύρω στο 40% από την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσον αφορά το όφελος μετά την αντικατάσταση του οδικού φωτισμού με φωτισμό τεχνολογίας Led από το 90% των δήμων, εξανεμίστηκε λόγω της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, είπε.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα Χριστουγεννιάτικα χωριά

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι και οι κοινότητες επεξεργάζονται διάφορα μέτρα σε μια προσπάθεια να μειώσουν όσο γίνεται το ασήκωτο ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με διάφορα κυβερνητικά τμήματα ώστε να διαπιστωθεί πως μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη των κοινοτήτων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σημείωσε ότι «ήδη τρέχει και η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα κτήρια των κοινοτικών συμβουλίων ή σε άλλα κτήρια των κοινοτήτων ή γεωτρήσεις, με το 60% της χρηματοδότησης να προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Σύμφωνα με τον κ. Κιτρομηλίδη, ανάμεσα στα άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος που θα εφαρμόσουν οι κοινότητες είναι η κατάργηση του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και της χριστουγεννιάτικης φωταγώγησης η οποία συνήθως διαρκεί ένα με ενάμιση μήνα.

Όπως επεσήμανε, η μόνη εξαίρεση που θα γίνει είναι στα Χριστουγεννιάτικα χωριά στις πέντε ορεινές κοινότητες, ένας θεσμός που καθιέρωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της υπαίθρου.

Υπενθύμισε ότι οι 349 κοινότητες μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2024, θα μειωθούν κατά 63, οι οποίες θα μεταφερθούν στους δήμους.  

Ζητά εξαιρέσεις από ΕΕ η Κύπρος

Στο μεταξύ η Κύπρος στο πλαίσιο της συζήτησης για μείωση της ζήτησης ενέργειας των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ζητά εξαιρέσεις από τα μέτρα που αφορούν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής, καθώς και στην επιβολή ανώτατου ορίου στα επιπρόσθετα κέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας που παράγουν ενέργεια με τη χρήση πηγών με χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κύπρος ζητά όπως οι πρόνοιες που αφορούν την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ενέργειας σε ώρες αιχμής εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεν υπάρχουν οι έξυπνοι μετρητές με τους οποίους θα μπορούν να καθοριστούν οι ώρες αιχμής.

Όσον αφορά το μέτρο για επιβολή ορίου στα κέρδη από την παραγωγή φτηνότερης ενέργειας με υπο-οριακές (inframarginal) τεχνολογίες, η Κύπρος ζητά εξαίρεση για την ΑΗΚ για την παραγωγή ηλεκτρισμού από πετρέλαιο, αλλά δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει το μέτρο για όριο στα κέρδη από την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Της Ηρώς Ευθυμίου