You are here

Μεγάλο άνοιγμα για ανανεώσιμες πηγές 260 μεγαβάτ

20/08/2019 06:39

Μεγάλο άνοιγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες κάνει η κυβέρνηση με την αδειοδότηση δεκάδων έργων για ανέγερση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 260 μεγαβάτ.

Η απόφαση του υπουργικού ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα και καταγράφει για πρώτη φορά το έντονο ενδιαφέρον που έχει προκύψει για τις επιδοτήσεις που προσφέρει το κράτος – μέσω της ΑΗΚ – για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο καταλόγους έργων, βάσει του σχεδίου για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού.  Τα έργα θα ενταχθούν, τελικώς, στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο με την απόφασή του αρ. 87.215, ημερομηνίας 3/4/2019 και ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου στις 8/4/2019.

Στον πρώτο κατάλογο περιλαμβάνονται 147 αιτήσεις, συνολικής ισχύος 260 μεγαβάτ και η σειρά κατάταξης τους είναι με βάση τη συνολκή βαθμολογία που εξασφάλισαν βάσει κριτηρίων που αφορούσαν τον χρόνο εξασφάλισης άδειας οικοδομής και πολεοδομικής άδειας και την απόσταση από υποσταθμό με διαθεσιμότητα ισχύος.

Τα περισσότερα έργα είναι στη Λάρνακα (50) και τη Λευκωσία (45).

Κάποιες από τις αιτήσεις έχουν λάβει μηδενική βαθμολογία λόγω μη λήψης απαραίτητων αδειών ή λόγω της απόστασης από τους υποσταθμούς μεταφοράς της ΑΗΚ.

Στον δεύτερο κατάλογο περιλαμβάνονται 66 έργα που αξιολογήθηκαν ως κατάλληλα και θεωρούνται επιλαχόντα εκ των οποίων τα περισσότερα στη Λευκωσία (35) και Λάρνακα (26).  Τα έργα αυτά θα αναπληρώσουν κάποια από τα λιγότερο ώριμα έργα του πρώτου καταλόγου.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείου εμπορίου Χαράλαμπος Ρούσος ανέφερε στη StockWatch ότι όσα έργα είναι ψηλά στην κατάταξη έχουν εξασφαλίσει είτε πολεοδομική, είτε οικοδομική άδεια.

Ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε ότι εάν διαπιστωθεί στην πορεία ότι ένα έργο δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε κάποια περιοχή λόγω περιορισμών στη νομοθεσία τότε δεν θα υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η αντικατάσταση έργου από τον πρώτο κατάλογο, από έργο ή έργα ισοδύναμης συνολικής δυναμικότητας από τον δεύτερο κατάλογο, θα γίνεται ως ακολούθως:

Α. Θα επιλέγεται έργο ή έργα με την υψηλότερη κατάταξη στον κατάλογο β’ με τη δυνατότητα σύνδεσης στον ίδιο υποσταθμό μεταφοράς με το έργο που θα αντικατασταθεί από τον κατάλογο α’.
Β. Σε περίπτωση ισοβαθμίας/ίδιας κατάταξης έργων του καταλόγου β’, θα επιλέγεται το έργο με πρωθύστερη ημερομηνία αδειοδότησης, με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:


Προτεραιότητα 1: Ημερομηνία έκδοσης άδειας οικοδομής.
Προτεραιότητα 2: Ημερομηνία αίτησης για εξασφάλιση άδειας οικοδομής.
Προτεραιότητα 3: Ημερομηνία έκδοσης πολεοδομικής άδειας.
Προτεραιότητα 4: Ημερομηνία αίτησης για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.

Ο στόχος που τέθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά το 16% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ και πρέπει να καλυφθεί αρχές του 2020.

«Προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, ο υπουργός ενέργειας αποφάσισε, στη βάση των προνοιών της παραγράφου 1 του μέρους 6 του σχεδίου και μετά από διαβούλευση του με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου), όπως η μέγιστη διαθέσιμη συνολική ηλεκτρική ισχύς των έργων που δύνανται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου καθοριστεί στα 260MW», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τα διάφορα έργα των μελών ή των συνδεδεμένων μελών του συνδέσμου στο πρώτο και δεύτερο σχέδιο των ΑΠΕ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέρχονται στα 130 μεγαβάτ.

Της Γεωργίας Χαννή