You are here

Μέχρι το 2023 το νέο λιμάνι Βασιλικού με κόστος €250 εκ.

13/03/2019 11:00

Γύρω στα €250 εκατομμύρια θα ανέλθει το κόστος της δημιουργίας νέου βιομηχανικού λιμανιού στο Βασιλικού, το οποίο θα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να εξυπηρετούνται οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Υπουργείο για ολοκλήρωση του έργου είναι το 2023.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, το Υπουργείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση του οίκου που θα ετοιμάσει τα έγγραφα προσφορών για την προκήρυξη του έργου. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα αναλάβει την επέκταση του υφιστάμενου λιμανιού Βασιλικού με την μέθοδο DBFOT (σχεδιασμός, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και μεταβίβαση), για την οποία υπήρξε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στόχος του Υπουργείου είναι να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε η Υπουργός, το κόστος του λιμανιού θα είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, αφού θα κατασκευαστεί μεγαλύτερο λιμάνι, μετά την αυξημένη ζήτηση από τις εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων και με υποστηρικτικές υπηρεσίες, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις γειτονικές χώρες. Από έναν αρχικό υπολογισμό, εκτιμάται ότι το κόστος επέκτασης θα ανέλθει στα €250 εκατομμύρια.

«Το κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογίζαμε γιατί θα είναι και μεγαλύτερο το λιμάνι. Υπάρχει η ζήτηση από εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων και θα είναι ο βασικός προορισμός του λιμανιού αυτού, να εξυπηρετήσει και να υποστηρίξει αυτές τις βιομηχανίες εξόρυξης υδρογονανθράκων και γενικά οχληρά φορτία, τα οποία δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε άλλα λιμάνια», ανέφερε η κα. Αναστασιάδου.

Όπως διευκρίνισε, αυτό θα είναι το βιομηχανικό λιμάνι της Κύπρου για το οποίο θα υπάρχουν οι σχετικές προδιαγραφές και περιβαλλοντικοί κανόνες.

Μέχρι το 2023 οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων θα φιλοξενούνται στο λιμάνι της Λεμεσού, οι δυνατότητες του οποίου ωστόσο θεωρούνται περιορισμένες, ιδιαίτερα σε περίπτωση αύξησης των δραστηριοτήτων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.