You are here

Μικρή άνοδος τιμών καυσίμων

23/03/2023 13:43

Μικρή άνοδο παρουσίασαν οι τιμές των πετρελαιοειδών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει εβδομαδιαία η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος λειτουργός της Υπηρεσίας, Ανδρέας Χρίστου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα οι τιμές, όμως θετική παράμετρος στη διαμόρφωση των τιμών, θεωρείται η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Χρίστου μιλώντας στο ΚΥΠΕ, κατά την περίοδο που καταγράφηκε πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων, το περασμένο καλοκαίρι, είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που επηρέασε αρνητικά την αγοραστική του αξία στην αγορά των καυσίμων. Ο κ. Χρίστου πρόσθεσε ότι τα συμβόλαια για την αγορά καυσίμων γίνονται σε δολάρια, με αποτέλεσμα η υποτίμηση του ευρώ 10% το περασμένο καλοκαίρι, να συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος.

«Τους τελευταίους μήνες ακολουθεί ανοδική πορεία το ευρώ, επομένως αποκαθίσταται η αγοραστική του ισχύς», κατέληξε ο κ. Χρίστου, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν η διαφορά είναι μερικά σεντ, θα φανεί στην αντλία.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η ελαφριά άνοδος στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μπορεί να προοιωνίσει μία νέα πορεία ανόδου των τιμών, ο κ. Χρίστου απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό, ούτε μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονταν στα εβδομαδιαία δελτία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων. Όπως επισημαίνει η Υπηρεσία, όμως, οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από ένα σημαντικό αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, τα αποθέματα των εταιρειών πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος. Επειδή, λοιπόν, κάποιοι από τους παράγοντες αυτούς είναι μεταβλητοί, δεν μπορούν να γίνονται προβλέψεις.

Ο κ. Χρίστου υπενθύμισε, κλείνοντας, ότι σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές προτρέπονται να αξιοποιούν το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, όπου παρουσιάζονται τα πρατήρια με τις χαμηλότερες τιμές, καθώς και οι τιμές σε πραγματικό χρόνο.