You are here

Ν. Πηλείδου: Ρεαλιστική εξαγωγή ΦΑ το 2026 -2027

23/08/2022 16:44

Η ποσότητα που βρέθηκε στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ είναι εκμεταλλεύσιμη ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι η ανακάλυψη που ανακοινώθηκε χτες, είναι η τρίτη για την οποία υπάρχει ένδειξη ποσοτήτων, ενώ και το τεμάχιο 7 δείχνει σημάδια προοπτικής.

Η υπουργός εξήγησε πως θα γίνουν μελέτες στο επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να κριθεί το μέλλον των κοιτασμάτων και να παρθούν αποφάσεις για πιθανές νέες γεωτρήσεις.

Ερωτηθείσα πότε θα μπορεί να εξαχθεί το φυσικό αέριο που εντοπίστηκε, η κ. Πηλείδου εξήγησε πως αναμένεται να υποβληθεί ένα πλάνο αξιοποίησης από την εταιρεία, ώστε να εγκριθεί από την κυβέρνηση και να διαφανούν τα χρονοδιαγράμματα εξαγωγής.

Η ποσότητα που έχει εξευρεθεί θεωρείται ήδη εκμεταλλεύσιμη, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να προστεθούν επιπρόσθετες ποσότητες, πρόσθεσε η υπουργός.

Ακόμη, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως θα εξεταστούν τα σενάρια βάση και της προοπτικής κάποιων συνεργειών όπως η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, το οποίο κατά την άποψη της υπουργού ίσως να επικρατήσει λόγω των ποσοτήτων που βρέθηκαν.

Γύρω από το συγκεκριμένο σενάριο, υπάρχουν κι άλλα για μεταφορά του στην Αίγυπτο, με την πιο ρεαλιστική χρονική περίοδο για εξαγωγή των κοιτασμάτων να είναι το 2026 – 2027, σύμφωνα με την υπουργό.

Συμπληρώνοντας η κ. Πηλείδου εξήγησε πως «αν ευθυγραμμιστούν διάφορες κοινοπραξίες και αν βρεθούν οι κατάλληλες συνέργειες μπορεί να ακολουθήσει και πιο σύντομα η αξιοποίηση επιπρόσθετων κοιτασμάτων».

Οι ενεργειακές εταιρείες Total και ENI, ανακοίνωσαν σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου  στο φρεάτιο Cronos-1, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στο κοίτασμα Cronos-1 του τεμαχίου 6 υπάρχουν 2,5 tcf φυσικού αερίου με περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα.

Μ.Κ.