You are here

Ν. Πηλείδου: Τέλη 2021 ο νέος κύκλος γεωτρήσεων

04/11/2021 15:59

Η ποσότητα των υδρογονανθράκων στην κυπριακό ΑΟΖ  θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Η κ. Πηλείδου, στην ομιλία της, στο 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο αναφέρθηκε στη στρατηγική επιδίωξη της βέλτιστης αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ  της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε ότι «ο νέος κύκλος γεωτρήσεων ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τέλος του χρόνου με την ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας EXXON MOBIL and Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ».

Πρόσθεσε ότι είναι κάτι που «αναμένουμε με ψηλές προσδοκίες διότι η ποσότητα των υδρογονανθράκων στα τεμάχια μας θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο που θα αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες».

Σημείωσε ότι «η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ένας στόχος ο οποίος παραμένει πάρα πολύ σημαντικός. Πέραν όμως από αυτό, πολύ σημαντικό είναι και το ότι προχωρούν και άλλα μεγάλα έργα τα οποία έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κύπρου και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».

Αναφέρθηκε στον Euroasia Interconnector, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ σημειώνοντας ότι «ο φορέας χρηματοδότησης έχει υποβάλει το αίτημα για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα γνωρίζουμε εάν θα εγκριθεί. Η έγκριση του αιτήματος εξήγησε, θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία στο στάδιο της κατασκευής του».

Προκαλεί πιέσεις η Πράσινη Συμφωνία

Αναφερόμενη στον στόχο της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι όλοι πλέον βάζουν στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε ότι η Πράσινη Συμφωνία βάζει στο κράτος ιδιαίτερη πίεση, καθώς πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55%. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν ιδιαιτερότητες και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με άλλα κράτη της Ευρώπης, καθώς και στο κομμάτι της αποθήκευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την και ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων η αγορά θα ανοίξει πλήρως μέσα στο 2022.

Στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε πως η Κύπρος αποτελεί κομβικό σημείο στον ενεργειακό χάρτη και δεδομένης της γεωγραφικά στρατηγικής της θέσης καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καθίσταται ενεργειακός πυλώνας στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών συνεργασίας και της υλοποίησης των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με Ελλάδα, Ισραήλ και Λίβανο.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Ανδρέας Πουλλικκάς είπε πως η Αρχή έχει συμπεριλάβει στους στρατηγικούς της στόχους ενέργειας που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση, όπως την εποπτεία και συνεχή ρύθμισης της ανταγωνιστικής αγοράς, της αναδυόμενης αγοράς φυσικού αερίου, την υλοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τον προσαρμογή στον στόχο του 55% της ΕΕ, το γνωστό νομοθετικό πακέτο Fit for 55.

 Εξάλλου, ο Δημήτρης Φεσσάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) είπε πως μέσα από το στρατηγικό πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει τις πιο μεγάλες εταιρείες «γεγονός που παρέχει πρόσθετη ψήφο στις δυνατότητες μας να γίνουμε παραγωγός υδρογονανθράκων», προσθέτοντας πως από τον πρώτο γύρο γεωτρήσεων μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πέραν των 1,5 δις δολαρίων από τους αδειούχους για την πρόοδο των δραστηριοτήτων τους. Όπως είπε οι μέχρι στιγμής γεωτρήσεις οδήγησαν σε τρεις σημαντικές ανακαλύψεις, στην Αφροδίτη, στη Καλυψώ και τον Γλαύκο.

Στο πλαίσιο του συμποσίου, ο Συμεών Κασσιανίδης, πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου ενημέρωσε για την πορεία του έργου για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, μέσω του πλωτού τερματικού αποθήκευσης και επανυγροποίησης αερίου (FSRU), τονίζοντας πως οι μέχρι στιγμής πηγές χρηματοδότησης υπερβαίνουν τις κεφαλαιακές επενδύσεις που χρειάζονται για το έργο. Είπε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την μετατροπή του πλωτού τερματικού το οποίο έχει μετονομαστεί σε ΕΤΥΦΑ/Προμηθέας.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της VTT Vasiliko, του τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό, είπε πως στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ο όμιλος VTTI θα μεταβεί σε πιο καθαρές λύσεις και ήδη ουσιαστικά εργάζεται σε προϊόντα με πιο καθαρές καύσεις, όπως το φυσικό αέριο και το υδρογόνο, ακόμη και στη αποθήκευση ηλεκτρισμού από παραγωγή πράσινης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως η φάση δύο του τερματικού στο Βασιλικό, που αρχικά αφορούσε την αποθήκευση μαζούτ, θα γίνει για σκοπούς αποθήκευση πράσινης ενέργειας, ίσως βιοκαύσιμα, ή φυσικό αέριο ίσως και υδρογόνο, αφού ο όμιλος έχει εγκαταλείψει οριστικά το μαζούτ.

Ο Ανώτερος Διευθυντής Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος, είπε πως βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Ελληνικής Τράπεζας είναι να ηγηθεί της μετάβασης στην πράσινη οικονομία. Είπε ενδεικτικά πως το 2020 η τράπεζα στήριξε έργα παραγωγής Ανανεώσιμης Ενέργειας μέσω δανειοδοτήσεων συνολικού ύψους €101 εκατ., χρηματοδοτώντας ένα από τα σημαντικότερα  αιολικά πάρκα στην Κύπρο και πολλά άλλα παρόμοια έργα πράσινης ενέργειας.

Της Ηρως Ευθυμίου