You are here

Να καταστεί η Κύπρος ενεργειακά αυτάρκης

29/05/2012 16:46
Στο επίκεντρο της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι να καταστεί σταδιακά η Κύπρος ενεργειακά αυτάρκης μέσα από την αυξημένη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε παρέμβασή του στο συνέδριο «Mission Growth» με θέμα: «Ο ρόλος των policy makers στη νέα βιομηχανική επανάσταση», που έγινε στις Βρυξέλλες, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αν και στην Κύπρο δεν έχουμε ακόμη υιοθετήσει στρατηγική για μετάβασή μας στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση, ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της νέας ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε, στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, έτσι που σταδιακά η Κύπρος να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης μέσα από την αυξημένη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που πρόσφατα έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Με αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές, και έχοντας ως στόχο το 20/20/20, επενδύουμε, κυρίως, σε τρεις μορφές ενέργειας: την ηλιακή, την αιολική και τη βιομάζα», είπε ο Υπουργός.

Ειδικότερα, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, στην Κύπρο έχει σχεδιαστεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διαχείρισης των αποβλήτων, μέρος του οποίου είναι και η κατασκευή σύγχρονης μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης. Αυτή η μονάδα, εξήγησε, θα χρησιμοποιεί το επεξεργασμένο οργανικό υλικό που θα λαμβάνεται από όλες τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι περισσότερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας ότι αν η ΕΕ στοχεύει να ηγηθεί της πορείας προς την τρίτη βιομηχανική επανάσταση θα πρέπει να δώσει πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη μέσω απευθείας χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και να δρομολογήσει μια νέα βιομηχανική πολιτική που θα προσβλέπει στην πραγματική οικονομία.

«Σημαντικό συντελεστή σε ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί η επένδυση σε τομείς όπως η εφευρετικότητα, η τεχνολογική πρόοδος και φυσικά η καινοτομία τόσο στον χώρο εργασίας όπου θα παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων στον σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων όσο και στον τομέα της τυποποίησης», είπε ο υπουργός.