You are here

Νέα ενεργειακή σήμανση και στο παλαιό απόθεμα καταστημάτων

24/11/2021 12:27

Ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου 2021 η μεταβατική περίοδος κατά την οποία ισχύει το δικαίωμα διάθεσης παλαιού αποθέματος ηλεκτρικών συσκευών με την παλαιά ενεργειακή σήμανση.

Από 1η Δεκεμβρίου τα καταστήματα πώλησης είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν και στο παλαιό τους απόθεμα τη νέα ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου 2021.

Ως εκ τούτου η Υπηρεσία Ενέργειας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, πληροφορεί τους καταναλωτές πως από 1η Δεκεμβρίου 2021 ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες, πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και ηλεκτρονικές οθόνες, θα διατίθενται προς πώληση σε καταστήματα, διαφημίσεις και διαδικτυακές πλατφόρμες, μόνο με τη νέα ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ.

Οι νέες ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ περιλαμβάνουν νέα ενεργειακή κλίμακα με τις κατηγορίες A έως G και η ενεργειακή απόδοση ενός προϊόντος καθορίζεται βάσει αυστηρότερων προτύπων. Επί της ουσίας καταργήθηκαν οι κατηγορίες με «+» και αντικαταστάθηκαν από την κλίμακα A έως G. Η κατηγορία Α (πράσινη) καταναλώνει τη λιγότερη ενέργεια και η κατηγορία G (κόκκινη) την περισσότερη.

Περιλαμβάνουν, επίσης, έναν κωδικό QR, ο οποίος με τη σάρωσή του οδηγεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση, γνωστή ως EPREL. Στη βάση δεδομένων καταχωρούνται πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον για τα προϊόντα που φέρουν την ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ και δίνεται η ευχέρεια σύγκρισης των διάφορων μοντέλων μεταξύ τους.