You are here

Νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη»

21/07/2022 12:24

Τη διενέργεια νέας γεώτρησης στο κοίτασμα «Αφροδίτη», στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας εντός των επόμενων μηνών, ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Σε κοινή δήλωση η κ. Πηλείδου και ο πρόεδρος της Chevron για Έρευνα και Παραγωγή σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Νότιο Αμερική Clay Neff, μετά από συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία και επωφελή συνεργασία τους, όσον αφορά στη βιώσιμη και αποδοτική ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της κυπριακής Δημοκρατίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έγιναν σήμερα δεκτοί από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενημερώνοντάς την για τις εργασίες ανάπτυξης του «Αφροδίτη». Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν τη διενέργεια μιας νέας γεώτρησης στο κοίτασμα εντός των επόμενων μηνών, στο ευρύτερο πλαίσιο του εγκεκριμένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος.

Η Chevron βρίσκεται, επίσης, στο στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας βελτιστοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» μέσω πιθανών συνεργιών με άλλες υποδομές στην περιοχή, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημασία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Το σχέδιο ανάπτυξης θα τεθεί ενώπιον της Υπουργού Ενέργειας για έγκριση μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον ενεργειακό περιβάλλον και τη δυνατότητα η Κύπρος και η ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειος να συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης, τα δύο μέρη παραμένουν δεσμευμένα να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να επισπευσθούν τα χρονοδιαγράμματα για μεταφορά του πρώτου φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Επιβεβαιωτική γεώτρηση
Η κ. Πηλείδου, είπε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ότι οι εργασίες ανάπτυξης του Αφροδίτη θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με μια επιπρόσθετη γεώτρηση. 

Πρόσθεσε ότι η γεώτρηση θα έχει επιβεβαιωτικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος, αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Ανέφερε ότι οι ακριβείς ποσότητες είναι ήδη επιβεβαιωμένες, αλλά τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης θα δώσουν επιπλέον κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, όπως επίσης πως ως γεώτρηση παραγωγής θα είναι έτοιμη για αξιοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Εκ μέρους της Chevron, ο κ. Neff δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την πορεία του έργου «Αφροδίτη» αλλά και για το σχέδιο της εταιρείας να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση, προσθέτοντας ότι η Chevron θα καταλήξει στις προτιμώμενες εναλλακτικές λύσεις ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.

«Θέλω απλώς να πω πόσο σημαντική είναι η Κύπρος για τη Chevron και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι το έργο «Αφροδίτη» μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, καθώς και με την υπουργό και την ομάδα της, καθώς συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο στο έργο. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά στον εφοδιασμό φυσικού αερίου της περιοχής αλλά και ευρύτερα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια και πιστεύουμε ότι ο Αφροδίτη θα συμβάλει σε αυτό στο μέλλον», ανέφερε σχετικά.

Εκκρεμότητα με γειτονικό κοίτασμα

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση δια συνδετήριου αγωγού, ο οποίος θα προέρχεται από γειτονικά κοιτάσματα ούτως ώστε να μεταφερθεί το αέριο όπως έχει συμφωνηθεί ήδη σε Αιγυπτιακό τερματικό, στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι παρότι δημιουργείται μια ευκαιρία ανάπτυξης του κυπριακού κοιτάγματος στην βάση των εξελίξεων με το ρωσικό φυσικό αέριο, εντούτοις για να προχωρήσουν οι οποίες εργασίες θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στην εκκρεμότητα που υπάρχει και αφορά εταιρεία που διαχειρίζεται το γειτονικό ισραηλινό κοίτασμα και έχει απαιτήσεις στο κυπριακό κοίτασμα.

Υπενθυμίζεται ότι η δεκάχρονη διαπραγμάτευση, τα αποτελέσματα της αναμένονται εντός του επόμενου διαστήματος, δεν επέτρεψε στην κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει με την εμπορική αξιοποίηση του «Αφροδίτη» ενώ πέρσι η κ. Πηλείδου συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό της να υπάρξουν κρατικές διαπραγματεύσεις, αν οι εταιρείες αποτύχουν να καταλήξουν.

Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενες εξελίξεις αναφορικά με το ισραηλινό κοίτασμα, η υπουργός Ενέργειας είπε πως προχωρά η επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών, με την κυπριακή πλευρά να λαμβάνει πρόσφατα κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον εμπειρογνώμονα που θα δράσει εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων, προσθέτοντας πως βρίσκονται σε διαδικασία προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα εργαστεί ο εν λόγω εμπειρογνώμονας και των πληροφοριών οι οποίες θα δοθούν και θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για την κάθε πλευρά.

Της Ελένης Χαραλάμπους