You are here

Νέο όχι σε διάσπαρτα φωτοβολταϊκά πάρκα

08/02/2021 13:39

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη διάσπαρτη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, μεγάλης δυναμικότητας, σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, επανήλθε το Τμήμα Περιβάλλοντος ως η αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται στο θέμα της παγοποίησης της εξέτασης αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σημειώνεται ότι η StockWatch, από τον περασμένο Δεκέμβριο αποκάλυψε την επιστολή την οποία απέστειλε ο διευθυντής της Περιβαλλοντικής Αρχής, προς τα αρμόδια Υπουργεία με την οποία ανακοίνωνε την απόφαση τους και υποδεικνύοντας τους κινδύνους που υπάρχουν από τη συσσώρευση μεγάλης δυναμικότητας πάρκων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Καμία καθυστέρηση στην κάλυψη των στόχων

Η Περιβαλλοντική Αρχή με σημερινή ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι προχώρησε στην προσωρινή παγοποίηση της αξιολόγησης σε ότι αφορά στην χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων από το 2021 και μετά, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην προσπάθεια κάλυψης των στόχων της Κύπρου ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Τονίζει ότι η σωστή πολιτική χωροθέτησης των ΑΠΕ, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή άναρχων επιλογών και αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον και το τοπίο του τόπου.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η παγοποίηση αυτή θα ισχύει μέχρι την ετοιμασία και κατάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), εκ μέρους της Υπηρεσίας Ενέργειας. Με την έγκριση της ΣΜΠΕ, θα ετοιμαστεί και υιοθετηθεί η σχετική νομική ρύθμιση για τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων. Διευκρινίζει επίσης ότι θα συνεχίσουν να εξετάζονται οι τα πιο κάτω:

Οι περιβαλλοντικές μελέτες των έργων που έχουν κατατεθεί σε Πολεοδομικές Αρχές εντός του 2020, καθώς αφορούν την περίοδο 2011-2020

Οι αιτήσεις που δεν εμπίπτουν στην νομοθεσία για την εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον 127(Ι)/2018,

Οι αιτήσεις που αφορούν θέρμανση/ψήξη.

Οι που αφορούν καινοτόμες τεχνολογίες σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Αιτήσεις που ενδεχομένως να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια και για τις οποίες υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα.

Της Ηρώς Ευθυμίου