You are here

Νομοσχέδιο για παράταση ερευνητικών γεωτρήσεων

19/06/2019 13:56
 
Νομοσχέδιο που παρέχει στο υπουργικό συμβούλιο την ευχέρεια κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να παραχωρεί παράταση της περιόδου έρευνας σε αδειούχους για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, προωθεί η κυβέρνηση.
 
Το νομοσχέδιο αφορά σε τροποποίηση των περί Υδρογονανθράκων (Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση) Κανονισμών του 2007 έως 2014.
 
Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, το υπουργείο ενέργειας, με την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας στην πράξη τα τελευταία χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες στις οποίες προβαίνουν οι αδειούχοι για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με οποιαδήποτε πρόσφορη μέθοδό, περιλαμβανομένων και γεωτρήσεων, κρίνει επιβεβλημένη την τροποποίηση των εν λόγω κανονισμών ούτως ώστε να παρέχεται στο υπουργικό συμβούλιο η διακριτική ευχέρεια, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να παραχωρεί παράταση της περιόδου έρευνας στον εκάστοτε αδειούχο. 
 
Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο αδειούχος δεν έχει εκπληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την άδεια και/ή εργασίες που καθορίζονται στο εγκεκριμένο από τον υπουργό ερευνητικό του πρόγραμμα, το υπουργικό συμβούλιο θα δύναται να αποφασίσει την παράταση της αρχικής περιόδου έρευνας (διάρκειας τριών ετών) ή της περιόδου ανανέωσης (διάρκειας τεσσάρων ετών – δύο έτη ανά περίοδο ανανέωσης), με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα αποφασίσει να επιβάλει, και πέραν της συνολικής διάρκειας των επτά ετών, εφόσον ο αδειούχος υποβάλει αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο αίτημα για παράταση τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη λήξη της σχετικής περιόδου.
 
Προστίθεται ότι το υπουργείο ενέργειας, αφού προέβηκε σε διαβούλευση με όλους τους αδειούχους, ετοίμασε το νέο σχέδιο κανονισμών το οποίο αποστάληκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
 
Η Νομική Υπηρεσία, με επιστολή της ημερομηνίας 18 Ιουνίου 2019 διαβίβασε στο υπουργείο ενέργειας, το τελικό κείμενο των τροποποιητικών Κανονισμών, το οποίο ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.