You are here

Οι κατηγορίες... στο σκάνδαλο των μετρητών

09/01/2002 13:34
Η νέα, πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία προκύπτει μέσα από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Γενική Εισαγγελία, με την συμμετοχή του Υπεύθυνου ΤΑΕ Αρχηγείου Τάσου Παναγιώτου και αρμοδίους της ΑΗΚ, είναι οι κατηγορίες που εκ πρώτης όψεως αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση.

Συγκεκριμένα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι η/οι κατηγορία/ες όσων παραπεμφθούν στο δικαστήριο θα αποφασισθεί με την ολοκλήρωση των αστυνομικών ανακρίσεων και την εξέταση του μαρτυρικού υλικού. Η κατηγορία (υπο)κλοπής, είναι ένα θέμα, όπως και η χρησιμοποίηση πλαστών σφραγίδων, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι αδικήματα, συγκαλύψεων παράνομων ενεργειών «είναι κακουργήματα» που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης 14 ετών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι αστυνομικές ανακρίσεις για την διερεύνηση των υποθέσεων υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προστεθούν και νέες περιπτώσεις στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων, στων οποίων έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις και αλλοιώσεις των μετρητών της ΑΗΚ. Μιλώντας ύστερα από την σύσκεψη, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι προς το παρόν δεν ετέθη θέμα συλλήψεων, ενώ ο Τάσος Παναγιώτου, επικεφαλής των αστυνομικών ανακρίσεων τόνισε ότι όπου επιβάλλονται συλλήψεις θα γίνουν, προσθέτοντας πάντως, «ότι αυτές δεν προαναγγέλλονται».

Στις οδηγίες που εδόθησαν σήμερα (σ.σ. από την Εισαγγελία) δεν ετέθη θέμα συλλήψεων, συμπλήρωσε ο Αλέκος Μαρκίδης. «Εναπόκειται», όπως είπε, «στους ανακριτές να κρίνουν σε κάθε υπόθεση, με το παραδοσιακό σύστημα το οποίο εφαρμόζουν σε όλες τις υποθέσεις αν θα ζητήσουν ή όχι, σε συγκεκριμένη έκδοση εντάλματος».

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί σε 130 περιπτώσεις - 60 συνολικά ιδιωτών και επιχειρήσεων - παραβιάσεις και αλλοιώσεις των μετρητών της Αρχής Ηλεκτρισμού.

ΑΗΚ: Τα νέα ονόματα

Τρεις νέες περιπτώσεις, προστέθηκαν επίσημα από σήμερα στον κατάλογο των ιδιωτών και επιχειρήσεων των οποίων οι μετρητές της ΑΗΚ βρέθηκαν αλλοιωμένοι, ενώ σημειώνεται ότι στον νέο κατάλογο δεν περιλαμβάνεται το όνομα πρώην υπουργού.

Επιπλέον, σε μια περίπτωση που βρίσκεται ήδη στον κατάλογο (Αρτοποιεία Χρυσοβαλάντου) διαπιστώθηκε ότι και δεύτερος μετρητής της Αρχής Ηλεκτρισμού είχε αλλοιωθεί.
Τα ονόματα των ιδιωτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ύστερα από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου.

Οι νέες περιπτώσεις είναι:
- Ρένος Φυλακτού, Κάτω Αμίαντος, Σούλα Πηλαβά, (Υπεραγορά) Ιφιγενείας 86 – 88, Ακρόπολη, Λευκωσία και Τριαντάφυλλος Γεωργίου Λτδ (Kατάστημα - Υπεραγορά), Κίτι.

Όλες οι πιο πάνω περιπτώσεις αφορούν έξι μετρητές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επεσήμανε το γεγονός ότι στις νέες περιπτώσεις δεν περιλαμβάνεται το όνομα πρώην υπουργού, κλήθηκε να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, με την οποία προσέφερε πλήρη κάλυψη στον βουλευτή του κόμματος του, Κίκη Γιάγκου, ο οποίος επιμένει ότι εμπλέκεται και πρώην υπουργός στις περιπτώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων των οποίων οι μετρητές της ΑΗΚ βρέθηκαν αλλοιωμένοι.

«Είναι δικαίωμα του κ. Χριστόφια να τον καλύψει, μπορεί να είναι και καθήκον του να τον καλύψει, εγώ δεν έχω κανένα σχόλιο», περιορίστηκε να πει ο Μιχάλης Παπαπέτρου.