You are here

Ομόφωνα στα 2.75 σεντ η αύξηση στα καύσιμα

18/04/2002 17:49
Ισχύ μέχρι την 31η ερχομένου Μαίου, θα έχουν οι αυξήσεις στις λιανικές τιμής πώλησης των πετρελαιοειδών τις οποίες αποφάσισε ομόφωνα αργά το απόγευμα η Ολομέλεια της βουλής, παρά την διαφωνία του υπουργείου Εμπορίου το οποίο πρότεινε αυξήσεις της τάξης των 4 σεντ και ύστερα από διαβουλεύσεις είχε υποχωρήσει στα 3 σεντ.

Έτσι, αυξημένες κατά 2,75 σεντ το λίτρο θα πωλούνται, από αύριο, η βενζίνη και το συνηθισμένο πετρέλαιο. (σ.σ. Η αύξηση είναι της τάξης των 2,50 σεντ + 0,25 ΦΠΑ)

Της απόφασης των κομμάτων, προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις κομμάτων και υπουργείου Εμπορίου και στην συνέχεια, ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την αναπροσαρμογή της λιανικής τιμής πώλησης των πετρελαιοειδών, μετά την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Στην αιτιολογική έκθεση που ετοίμασε η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι «λόγω της αστάθειας που παρατηρείται σήμερα στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, οποιαδήποτε αύξηση πρέπει να καλύπτει την περίοδο μέχρι την 31η Μαίου 2002 και εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει το θέμα».

Οι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή είναι ως ακολούθως:

Βενζίνη (μολυβδούχα)
Βενζίνη έξτρα 98 οκτανίων και άνω: 45,60 σεντ ανά λίτρο
Βενζίνη Συνήθης 92 οκτανίων: 43,50 σεντ ανά λίτρο

Βενζίνη (αμόλυβδη)
Βενζίνη Σούπερ 98 οκτανίων και άνω: 45,60 σεντ ανά λίτρο
Βενζίνη 95 οκτανίων: 43,50 σεντ ανά λίτρο

Φωτιστικό Πετρέλαιο: 18,80 σεντ ανά λίτρο

Ακάθαρτο Πετρέλαιο σύνηθες: 18,80 σεντ ανά λίτρο

Ακάθαρτο Πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο 350ppm.: 22,10 σεντ ανά λίτρο


Στην αιτιολογική έκθεση της επιτροπής Οικονομικών, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του αρμόδιου υπουργείου, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου BRENT ανέρχεται σήμερα στα $25 το βαρέλι περίπου, και η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου με την κυπριακή λίρα είναι, Κ£ = US$ 1,52 περίπου, δηλαδή η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου BRENT είναι Κ£16,45 το βαρέλι».

Συνεπώς προστίθεται, λόγω της διαφοροποίησης της τιμής του αργού πετρελαίου και της συναλλαγματικής ισοτιμίας, προκύπτει ότι κατά την εξαμηνία από την 1η Φεβρουαρίου 2002, μέχρι την 31η Ιουλίου 2002, οι εταιρίες πετρελαιοειδών θα παρουσιάσουν έλλειμμα της τάξης των Κ£10 εκατομμυρίων, νοουμένου ότι η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου, τύπου BRENT, για την περίοδο Απριλίου – Ιουλίου θα κυμανθεί στις Κ£16,45 το βαρέλι και οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών θα παραμείνουν όπως έχουν».

Του Κυριάκου Κυριακίδη