You are here

Πάνω από 30 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

30/12/2002 11:59
Πάνω από τα 33 δολ. το βαρέλι διαμορφώθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράκ στις αρχές του νέου έτους, ενώ συνεχίζεται η απεργία στη Βενεζουέλα για πέμπτη εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχουν αποδιοργανωθεί οι εξαγωγές πετρελαίου.

«Μία αμερικανική επίθεση στο Ιράκ εντοπίζεται περί τα τέλη Ιανουαρίου με τις αρχές Φεβρουαρίου», ανέφερε ο Kim Doo Shik, ο οποίος είναι στέλεχος της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ν. Κορέας, SK Corp., συμπληρώνοντας ότι η τιμή του αργού πετρελαίου ενδέχεται να φθάσει τα 40 δολ. το βαρέλι με την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 45 σεντ ή 1,4% φθάνοντας στα 33,17 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και
στα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Δεκεμβρίου του 2000. Συγκεκριμένα διαπραγματεύθηκε στα 32,98 δολ. στις 10:42' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Στη Βενεζουέλα οι απεργοί, στους οποίους περιλαμβάνονται οι 33.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία πετρελαιοειδών Petroleos de Venezuela S.A. συνεχίζουν να απέχουν από τις θέσεις τους για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, ζητώντας την παραίτηση του Hugo Chavez ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην τέταρτη μεγαλύτερη χώρα προμηθεύτρια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ.

«Το Ιράκ και η Βενεζουέλα, παραμένουν τα δύο μεγάλα θέματα», ανέφερε ο Simon Games-Thomas, ανεξάρτητος σύμβουλος επενδύσεων στο Σίδνεϋ.