You are here

Περιμένουν πόρισμα για να λάβουν μέτρα στο Βασιλικό

13/01/2022 07:25

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η χθεσινή πυρκαγιά στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, το τμήμα περιβάλλοντος διαμηνύει ότι αναμένει την υποβολή εκθέσεων που θα αναδείξουν τις αιτίες που επέφεραν την πυρκαγιά ώστε να ζητήσει τη λήψη των ανάλογων μέτρων.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού Γιώργος Σάββα απορρίπτει επικρίσεις με βάση τις οποίες η πυρκαγιά αποδίδεται σε μη σύγχρονο εξοπλισμό, εκφράζοντας ετοιμότητα για τη διόρθωση τυχόν τρωτών σημείων που θα εντοπιστούν.

Σε ανακοίνωση της η Τσιμεντοποιεία Βασιλικού απέδωσε χθες την πυρκαγιά σε εργασιακή δράση.

Σε διάφορες κατευθύνσεις τα πιθανά μέτρα

Όπως δήλωσε στη StockWatch η ανώτερη λειτουργός του τμήματος περιβάλλοντος Χρυστάλλα Στυλιανού, το τμήμα θα αναμένει την έκθεση του Τσιμεντοποιού Βασιλικού για τα αίτια που προκάλεσαν την προχθεσινή πυρκαγιά πριν αποφασίσει τη λήψη επιπρόσθετων προληπτικών μέτρων.

Τόσο η έκθεση του Τσιμεντοποιείου, όσο και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τις οποίες θα εξετάσει το τμήμα περιβάλλοντος, αναμένεται να καταδείξουν σύμφωνα με την κ. Στυλιανού εάν η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή αδυναμία στο σύστημα, ή εάν έπρεπε να γίνουν διεργασίες για να προληφθεί η πυρκαγιά και δεν έγιναν.

«Αναλόγως του πορίσματος θα ζητήσουμε είτε επιπρόσθετα μέτρα συντήρησης των συστημάτων ή νέο, πιο σύγχρονο εξοπλισμό, ή ακόμη και σε επιπρόσθετους ελέγχους από το τμήμα μας, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά», είπε.

Η κ. Στυλιανού, απέρριψε ισχυρισμούς των κατοίκων της περιοχής ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στη συγκεκριμένη βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν προκληθεί 2-3 περιστατικά», τα οποία όπως είπε, «δεν θεωρώ ότι είναι μεγάλος αριθμός σε μια βιομηχανία του μεγέθους του Τσιμεντοποιείου».

«Παρόμοια έκτακτα περιστατικά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν μεγάλες οχληρές βιομηχανίες, παρόλα αυτά υπάρχουν συστήματα έγκαιρης αντιμετώπισης τους», υπέδειξε.

Όσον αφορά τον έλεγχο του Τσιμεντοποιείου στο βαθμό που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του τμήματος περιβάλλοντος, η κ. Στυλιανού είπε ότι «έχει εκδοθεί άδεια βιομηχανικών εκπομπών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, υπογεγραμμένη από το υπουργείο Εργασίας και Γεωργίας, γίνονται επιθεωρήσεις όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και τον κοινοτικό νόμο, ενώ παρακολουθούμε όλες τις εργασίες που διεξάγονται. Επίσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία έχουμε ενημερωθεί για το περιστατικό από το Τσιμεντοποιείο και αναμένουμε την έκθεση για τους λόγους που προκλήθηκε η πυρκαγιά», σημείωσε.

Έτοιμο για διορθωτικές ενέργειες το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού

Ο γενικός διευθυντής του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού Γιώργος Σάββα, μιλώντας στη StockWatch απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, σε σχέση με την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων του Τσιμεντοποιείου. Ξεκαθάρισε ότι εάν από την έρευνα που διεξάγεται προκύψει ότι υπάρχουν κάποια τρωτά σημεία θα επιδιορθωθούν άμεσα.

«Το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την ηλικία των μηχανημάτων. Και εμείς και η πυροσβεστική υπηρεσία εστιάζουμε την προσοχή μας στην αποθήκη στην οποία υπήρχε ένα μηχάνημα που δούλευε εκείνη τη στιγμή, για να δούμε πως προέκυψε το συμβάν. Εάν από τη διερεύνηση προκύψει ότι υπάρχουν κάποια τρωτά σημεία, τα οποία χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση, τότε θα τα διορθώσουμε ώστε να προλαμβάνονται τέτοια περιστατικά και να μη χρειάζεται να διαχειριζόμαστε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας επικρίσεις σε σχέση με το σύστημα πυρασφάλειας της βιομηχανίας, είπε ότι «υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας σε όλο το εργοστάσιο, ενώ διαθέτουμε και δικό μας πυροσβεστικό όχημα. Γι’ αυτό λειτούργησε πολύ καλά η διαδικασία και αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το συμβάν πριν εξαπλωθεί η πυρκαγιά».

Πρόσθεσε ότι «σίγουρα έχουμε να μάθουμε από το περιστατικό και να διορθώσουμε ότι απαιτείται για να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά», αναφέροντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών του ενεργειακού κέντρου.

Της Ηρώς Ευθυμίου