You are here

Πετρέλαια: Κοντά σε συμφωνία Κύπρος - Λίβανος

06/03/2002 18:15
Πιθανή συνεργασία Κυπριακών Αερογραμμών με Middle East Airlines


Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Κύπρος και Λίβανος, για τον καθορισμό της μεταξύ τους αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την απρόσκοπτη εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου και του τυχόν πλούτου που βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Λιβάνου Mohammad Abdel Hamid Beydoun, η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία να κλείσει συμφωνία με τον Λίβανο "πάνω σε μια παρόμοια βάση με εκείνη της Αιγύπτου".

"Έχουμε ήδη μιλήσει για την μέση γραμμή μεταξύ των δύο χωρών που είναι μια σωστή γραμμή που προνοείται και από την σύμβαση του 1982 την οποία και ο Λίβανος έχει υπογράψει όπως και η Αίγυπτος" δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, σημειώνοντας ότι από την ώρα που μια χώρα καταλήγει σε συμφωνία, τότε ανοίγει και η πόρτα της εκμετάλλευσης του πλούτου που τυχόν να υπάρχει στη θάλασσα. Ο κ. Ρολάνδης πρόσθεσε επίσης, ότι υπάρχουν δυσκολίες με κάποιες γειτονικές χώρες για να προβούν σε συμφωνία, αφού, όπως ανέφερε η περιοχή είναι διάσπαρτη με πολιτικά και εθνικά προβλήματα, όπως το Μεσανατολικό.

Από την πλευρά του ο Λιβάνιος Υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες θα προετοιμάσουν ένα προσχέδιο συμφωνίας, ενώ επεσήμανε ότι τόσο για τον Λίβανο όσο και για την Κύπρο, «το κύριο μέλημα είναι η εισαγωγή του φυσικού αερίου και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό».

Πρόθεση της Κύπρου και του Λιβάνου είναι όταν βρουν το δικό τους φυσικό αέριο στη θάλασσα να το προσθέτουν πάνω στο δίκτυο, το οποίο θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Κύπρο, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία, ενώ όπως αποκάλυψε ο Λιβάνιος υπουργός, οι Υπουργοί της περιοχής συζητούν το ενδεχόμενο η Κύπρος να αποτελέσει την ευρωπαϊκή βάση για να μπορέσει να υγροποιήσει το φυσικό αέριο και να το πωλήσει υπό προνομιακούς όρους στις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως στις αγορές της Μεσογείου της νότιας Ευρώπης.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης και το ένα παλιό σχέδιο που αφορά το ενδεχόμενο η Λιβανέζικη αερογραμμή, η Middle East Airlines, και οι Κυπριακές Αερογραμμές να επιδιώξουν να συνδέσουν την Νέα Υόρκη αφενός και την Λάρνακα και την Βηρυτό αφετέρου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Το σχέδιο αυτό είναι αρκετά καλό για την Κύπρο διότι η Κύπρος και ο Λίβανος είναι οι μόνες δυο χώρες της περιοχής που δεν έχουν κατευθείαν σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες" εκτίμησε ο κ. Ρολάνδης και εξέφρασε την άποψη ότι ο συνδυασμός των δύο αερογραμμών πιθανόν και να βοηθήσει και στην αύξηση του αμερικανικού τουρισμού.