You are here

Πετρ(έλεος): Πρεμιέρα Κατρίνα στα πρατήρια

06/09/2005 16:39

• Δύο σεντ πάνω το πετρέλαιο

• Τρία σεντ αύξηση στη βενζίνη


Μπορεί η συνεχιζόμενη αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών να άρχισε να φέρνει κάποια αποτελέσματα, σπρώχνοντας την τιμή του «μαύρου χρυσού» στα $66,75 το βαρέλι, στην Κύπρο, όμως, οι παρενέργειες του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα είχαν σήμερα πρεμιέρα.

Συγκεκριμένα, πρώτη η ΕΚΟ τοποθέτησε από το πρωί στα πρατήρια της, τις νέες τιμολογήσεις της που έφεραν αυξήσεις τριών σεντ για τη βενζίνη και δύο σεντ για το πετρέλαιο. Η αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων από σήμερα πωλείται 59,1 σεντ το λίτρο, η αμόλυβδη 95 οκτανίων 57,2 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης προς 53,8 σεντ το λίτρο.

Από αύριο το πρωί θα τοποθετήσει τις νέες τιμές της και η Πετρολίνα στην οποία παρουσιάζονται παρόμοιες αυξήσεις με αυτές της ΕΚΟ. Αναλυτικά η αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων θα πωλείται προς 59 σεντ το λίτρο, η αμόλυβδη 95 οκτανίων προς 57,1 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης προς 53,8 σεντ το λίτρο. Η ΕΣΣΟ θα τοποθετήσει στα πρατήρια της τις νέες τιμολογήσεις την Πέμπτη, ενώ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα το πράξει και η LUKOIL.

Οι νέες τιμολογήσεις θα προηγηθούν για ακόμη μια φορά των εξαγγελιών των μέτρων ανακούφισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό το υπουργείο εμπορίου ετοίμασε πενταετές σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που μεταξύ άλλων προβλέπει σταδιακή μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, βοήθειας προς τους συνταξιούχους και τις ασθενέστερα οικονομικά τάξεις, στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά και την επιστροφή του ΥΠΕΜΠ Γιώργου Λιλλήκα από την Αίγυπτο όπου πραγματοποιείται η παγκόσμια τουριστική έκθεση αναμένεται να γίνει η συνάντηση του με τον νέο ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή και να εξαγγελθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, οι 26 χώρες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας αποφάσισαν να ρίξουν στην αγορά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως επί 30 ημέρες, δηλαδή συνολικά 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου προς αναχέτηση της ξέφρενης ανοδικής πορείας της τιμής. Ενώ, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, η Ιαπωνία αντλεί ποσότητες αργού από τα στρατηγικά αποθέματά της. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Σοΐτσι Νακαγκάβα,το Τόκιο θα διοχετεύσει στην αγορά 7,3 εκ. βαρέλια από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα του ιδιωτικού τομέα της χώρας.

Του Σωκράτη Ιωακείμ