You are here

Πήραν φωτιά οι τιμές καυσίμων

25/06/2021 06:58

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων από την αρχή έτους, ενώ σημαντική άνοδος σημειώνεται από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Με βάση τα στοιχεία που παρέχει σε πραγματικό χρόνο το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, στις 24 Ιουνίου, η μέση παγκύπρια τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1,254, με τη φθηνότερη τιμή στα €1,175 και την ακριβότερη στα €1,294.

Στο πετρέλαιο κίνησης, η μέση παγκύπρια τιμή διαμορφώθηκε χθες στα 1,271, με φθηνότερη τιμή το 1,185 και ακριβότερη το €1,316.

Έπεται συνέχεια στην άνοδο τιμών

Μιλώντας στη StockWatch, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσώτης, επεσήμανε πως μόνο το υπουργείο Ενέργειας που παρακολουθεί τις χονδρικές τιμές εισαγωγής, μπορεί να πει αν οι λιανικές τιμές σήμερα στην Κύπρο είναι σε λογικά επίπεδα.

Ωστόσο, ο κ. Δρουσιώτης, ανέφερε ότι η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων βρισκόταν στις αρχές του έτους στο €1,070/ λίτρο, παρουσιάζοντας αύξηση 17,8 σεντ σε σχέση με τις τιμές που καταγράφηκαν στις 22 Ιουνίου, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, η αύξηση φθάνει τα 28,2 σεντ.

Αύξηση 16,6 σεντ καταγράφεται στο πετρέλαιο κίνησης από τις αρχές του έτους, φθάνοντας τα €1,266 το λίτρο από €1,100, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020 η άνοδος φθάνει τα 29,2 σεντ, όπως είπε.

Ο κ. Δρουσιώτης παρατήρησε ότι λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική τάση των διεθνών τιμών πετρελαίου, «θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τους επόμενους δυο μήνες».

Υπ. Ενέργειας: Δικαιολογημένες οι αυξήσεις

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας Αντώνης Ιωάννου δήλωσε στη StockWatch ότι η υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τη διακύμανση των τιμών των καυσίμων.

«Παίρνουμε πληροφόρηση από τις εταιρείες για τα φορτία τους, τα έξοδα τους και άλλα, τα αναλύουμε και βγάζουμε το συμπέρασμα εάν δικαιολογούνται οι αυξήσεις ή μειώσεις στα καύσιμα», σημειώνει.

«Όταν εύλογα πιστεύουμε ότι το ύψος της λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών είναι πιο ψηλό απ’ ότι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, τότε ενημερώνουμε τον Υπουργό και ενδεχομένως να εκδοθεί πλαφόν, δηλαδή ανώτατη τιμή πώλησης», σημειώνει.

Ο κ. Ιωάννου επισημαίνει ότι με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή δικαιολογείται η αύξηση στις τιμές λόγω κυρίως, της διεθνούς αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Τονίζει ωστόσο, ότι σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, η Κύπρος έχει πολύ χαμηλότερες τιμές καυσίμων.

Στην αύξηση των τιμών, όπως αναφέρει, συμβάλει η μετακίνηση του Βασιλικού, αλλά και η προσθήκη του βιοκαυσίμου βάσει της οδηγίας της ΕΕ, ενώ επίδραση έχει και η εκάστοτε ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ.

Οι τιμές καυσίμων σε κάθε επαρχία

Σε ότι αφορά τις λιανικές τιμές καυσίμων, με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου, η Λευκωσία είναι η φθηνότερη επαρχία καθώς, διατηρεί τις χαμηλότερες μέσες τιμές που καταγράφηκαν σε όλα τα καύσιμα κίνησης (στοιχεία 23 Ιουνίου).

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, τα πρατήρια στη Λευκωσία διατηρούσαν κατά μέσο όρο, τις τιμές τους σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα πρατήρια άλλων επαρχιών.

Η Λευκωσία είναι φθηνότερη τόσο στην αμόλυβδη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων, όσο και στο πετρέλαιο κίνησης.

Η μέση λιανική τιμή στην οποία πωλούνταν η αμόλυβδη 95 οκτανίων στη Λευκωσία είναι €1,237 ανά λίτρο, η αμόλυβδη 98 οκτανίων στο €1,314/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στο €1,258/λίτρο.

Στη δεύτερη θέση της φθηνότερης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, ήταν στις 23 Ιουνίου η Λεμεσός και η Λάρνακα.

Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τη βενζίνη 98 οκτανίων, μετά τη Λευκωσία, φθηνότερες επαρχίες ήταν η Αμμόχωστος και η Λάρνακα.

Στο πετρέλαιο κίνησης, δεύτερη φθηνότερη επαρχία σε ότι αφορά τις μέσες τιμές, ήταν η Λάρνακα.

Αντίθετα, η πιο ακριβή επαρχία σε ότι αφορά την βενζίνη 95 οκτανίων είναι η Πάφος. Η Πάφος και η Λεμεσός είναι οι ακριβότερες στη βενζίνη 98 οκτανίων και η Πάφος στο πετρέλαιο κίνησης.

Της Γεωργίας Χαννή