You are here

Pirelli και Alcatel θα μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στα κατεχόμενα από την Τουρκία

19/04/2002 15:36
Η Κυβέρνηση διερευνά τις πληροφορίες

Η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά, τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες Pirelli και Alcatel, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία, στα κατεχόμενα με υποθαλάσσια καλώδια.

Όπως δήλωσε στην «SW» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, πρόκειται περί παράνομης ενέργειας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που αληθεύουν οι πληροφορίες, προσθέτοντας ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας θα προχωρήσουν στην εξακρίβωση της σχετικής είδησης.

Σύμφωνα με τον Τ/Κ τύπο, ο οποίος αναδημοσίευσε σχετικές πληροφορίες του τουρκικού τύπου, η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να μεταφέρει στα κατεχόμενα ηλεκτρική ενέργεια με υποθαλάσσια καλώδια. Το κόστος του σχεδίου, υπολογίζεται να ανέλθει στα 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κατ' έτος θα μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια 200 μεγαβάτ, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες Pirelli και Alcatel, φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ανάληψη του έργου, οι εργασίες του οποίου αναμένονται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες.

Πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ανέφερε στην«SW» ότι σε περίπτωση που αληθεύουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διπλωματικό διάβημα προς τις ΗΠΑ, αλλά και σε διάβημα προς τις συγκεκριμένες εταιρίες προς τις οποίες θα γνωστοποιηθεί το παράνομο της ενέργειας τους.

Με το διάβημα θα γνωστοποιείται στις εταιρίες, ότι το βόρειο τμήμα της νησιού είναι υπό την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας, ότι το μόρφωμα του ψευδοκράτους δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο και ότι η μόνη παγκοσμίως αναγνωρισμένη χώρα, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται προ πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Του Κυριάκου Κυριακίδη