You are here

Πονοκέφαλος οι τιμές καυσίμων για καταναλωτές

12/05/2022 10:58

Ασταμάτητη είναι η αύξηση στις τιμές καυσίμων, όπως διαφαίνεται από το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η πληθωριστική έκρηξη που προκαλεί, βάζει μπουρλότο στις τιμές με τους καταναλωτές να ξοδεύουν ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για καύσιμα.

Η μέση τιμή παγκύπρια της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων φθάνει τα €1,580 το λίτρο, της βενζίνης 98 οκτανίων τα €1,661 και του πετρελαίου κίνησης στα €1,792.

Το «ρεκόρ» των ψηλότερων μέσων τιμών παγκύπρια συνεχίζει να έχει η Πάφος καθώς και για τον Μάιο, οι ψηλότερες μέσες τιμές και στα τρία καύσιμα σημειώνονται στη Πάφο.

Λεμεσός, Λάρνακα και Αμμόχωστος βρίσκονται κοντά στις μέσες τιμές για την αμόλυβδη 95 με €1,578, €1,573 και €1,575 αντιστοίχως, ενώ η Λευκωσία στο €1,568.

Η αμόλυβδη 98 καταγράφει τη δεύτερη χαμηλότερη μέση τιμή στην επαρχία Λάρνακας με €1,649 και την ακολουθούν η Λεμεσός με €1,646, η Λευκωσία με €1,642 και η Αμμόχωστος με €1,641.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η πρωτεύουσα διατηρεί την φθηνότερη τιμή με €1,711 και η Λεμεσός σημειώνει την ακριβότερη τιμή με €1,825.

Δεν θα σταματήσουν οι αυξήσεις

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης σε δηλώσεις στη StockWatch ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα θα συνεχιστούν και τον ερχόμενο μήνα, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ύφεσής τους.

«Αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα μετά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό για να διευκρινιστεί μέχρι και πόσο θα αυξηθούν ή εάν θα σταματήσει η αύξηση στις τιμές καυσίμων, με το τοπίο να είναι χλωμό», τονίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, οι τιμές και στα τρία καύσιμα σημείωσαν μεγάλη αύξηση από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι και σήμερα αγγίζοντας το €0,50 για αμόλυβδη 95, €0,67 για πετρέλαιο κίνησης και €0,61 για πετρέλαιο θέρμανσης.

Στόχος η ανανέωση μείωσης φορολογίας σε καύσιμα και ηλεκτρισμό

Οι αυξημένες τιμές θορυβούν την κυβέρνηση που προσανατολίζεται στην παράταση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανανεωθεί η μείωση της φορολογίας σε καύσιμα και ηλεκτρισμό, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος είναι στις μόνες χώρες της ΕΕ που μείωσαν τη φορολογία στο 10% ως βοήθεια στις ευάλωτες ομάδες.

Πρόσθεσε ότι η κατεύθυνση όπως πάνε τα πράγματα αλλά και η πολιτική της ίδιας της ΕΕ δεν προϊδεάζει κάποια μείωση των τιμών τονίζοντας ότι τόσο η πράσινη μετάβαση και η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δημιουργήσoυν πιέσεις των τιμών προς τα πάνω.

Της Μαρίας Κυριακίδου