You are here

Πράσινο για 239 φωτοβολταϊκά πάρκα σε 5 χρόνια

12/08/2021 07:27

Τα τελευταία πέντε χρόνια η περιβαλλοντική αρχή άναψε το πράσινο φως στην εγκατάσταση 239 εμπορικών φωτοβολταϊκών πάρκων από 150 KW μέχρι 10 MW στην ύπαιθρο, σε αρδευόμενες περιοχές, σε περιοχές προστασίας της φύσης, σε κτηνοτροφικές, λατομικές περιοχές και σε γεωργική γη η οποία στις πλείστες περιπτώσεις ξεγυμνώνεται από τα δέντρα.

Παρά το ότι η περιβαλλοντική αρχή θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολεοδομική άδεια, ο έλεγχος φαίνεται ότι μπάζει νερά καθώς εκ των υστέρων και αφού αποκοπούν εκατοντάδες αιωνόβια δέντρα ή διαπιστωθεί παράνομη επέμβαση σε περιοχές Natura, αντιδρούν οι ιθύνοντες και τρέχουν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα.

Το μέγιστο ποσό της χρηματικής ποινής για υλοτοµή, αποκοπή, καταστροφή δέντρου ή θάμνου ανέρχεται μόλις στις €5 χιλ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντιστών και άλλων οργανωμένων συνόλων για την οικολογική καταστροφή που συντελείται και τους κινδύνους που εγκυμονεί η διάσπαρτη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, μεγάλης δυναμικότητας σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, η περιβαλλοντική αρχή αποφάσισε από τον Οκτώβριο του 2020 να παγώσει την εξέταση νέων αιτήσεων μέχρι την έγκριση της μελέτης του στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού που εκπονεί η υπηρεσία Ενέργειας, η οποία σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δήλωσε στη StockWatch, ο ανώτερος διοικητικός λειτουργός του υπουργείου Ενέργειας Αλέξανδρος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε η StockWatch, από τις 239 αιτήσεις που υποβλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στην περιβαλλοντική αρχή, οι 119 υποβλήθηκαν το 2018 και αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα από 1 MW μέχρι και 7,5 MW.

Ο κ. Στυλιανίδης, διευκρίνισε ότι τη συγκεκριμένη χρονιά ήταν σε λειτουργία το σχέδιο για ένταξη στην ανταγωνιστική αγορά γι’ αυτό διάφορες εταιρείες έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν για εμπορικούς σκοπούς.

Στις βεβαρημένες περιοχές ο Άγιος Ιωάννης Μαλούντας και το Αυγόρου

Στον μακρύ κατάλογο των αιτήσεων του 2018, ξεχωρίζουν αυτές της εταιρείας T. Timotheou Architects and Associates Ltd δυναμικότητας 10MW, στην κοινότητα Πραστειό Αυδήμου.   

Της εταιρείας Solight Ltd στην κοινότητα Κοκκινοτριμηθιά, δυναμικότητας 7.5 MW και της εταιρείας Reszeus Electricity Company Ltd δυναμικότητας επίσης 7.5 MW στην Κοκκινοτριμηθιά, και της Cyfield Ltd δυναμικότητας 6.5 ΜW στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη Μαλούντας.

Στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, εκτός από την πιο πάνω άδεια, παραχωρήθηκαν άλλες 15 άδειες, από τις οποίες οι πέντε αφορούν πάρκα δυναμικότητας 5 MW και άλλα δύο γύρω στα 4 MW.

Στις περιβαλλοντικά επιβαρυμμένες περιοχές είναι και η κοινότητα Αυγόρου, καθώς από τις 9 αιτήσεις που κατατέθηκαν στην περιβαλλοντική αρχή για την επαρχία Αμμοχώστου οι έξι αφορούν την κοινότητα Αυγόρου, συνολικής δυναμικότητας που ξεπερνούν τα 10 MW.

Το 2017 το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο

Το 2017 υποβλήθηκε αίτηση για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10MW της εταιρείας Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ, σε περιοχή των κοινοτήτων Ψεματισμένου - Χοιροκοιτίας της επαρχίας Λάρνακας. Επίσης και ένα άλλο 7,51ΜW της εταιρείας D.X.D. Energy Ltd, στην κοινότητα Ορμήδεια της επαρχίας Λάρνακας.

Τη συγκεκριμένη χρονιά υποβλήθηκαν επίσης ακόμη τρεις αιτήσεις για φωτοβολταϊκό πάρκο στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη Μαλούντας.

Σε τρία χρόνια 99 αιτήσεις

Τα τελευταία τρία χρόνια υποβλήθηκαν συνολικά 99 νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα.

Συγκεκριμένα, το 2019 υποβλήθηκαν 59 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα από τα οποία ξεχωρίζουν αυτό της εταιρείας Haffneve Holding Ltd 6 MW, στην κοινότητα Τερσεφάνου στην επαρχία Λάρνακας και αυτό της εταιρείας Christakis Vasiliou Christodoulou Investments Ltd 6MW στην κοινότητα Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού.

Το 2020 υποβλήθηκαν 30 αιτήσεις δυναμικότητας γύρω στα 150 KW η κάθε μια, αλλά και μια αίτηση ανέγερσης φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότης 7,7ΜW ιδιοκτησίας της εταιρείας My Sun Park Monagroulli Ltd στην κοινότητα Μοναγρούλλι στην επαρχία Λεμεσού.

Το 2021 υποβλήθηκαν δέκα αιτήσεις, εκ των οποίων οι επτά αφορούν στην επαρχία Πάφου και τρεις την επαρχία Λευκωσίας. Όλες οι αιτήσεις είναι χαμηλής δυναμικότητας κάτω των 150 KW, μόνο μια αίτηση αφορά την ανέγερση και λειτουργία επέκτασης φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 6,04MW στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη Μαλούντας στην επαρχία Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι συγκεντρωμένα στην επαρχία Λευκωσίας με 76 και επαρχία Λάρνακας με 63 πάρκα. Ακολουθούν με μικρότερο αριθμό η επαρχία Πάφου, η επαρχία Λεμεσού και η επαρχία Αμμοχώστου.

Της Ηρώς Ευθυμίου