You are here

Πράσινο υπουργικού για αγωγό EastMed

28/05/2020 11:15

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για τον κυρωτικό νόμο για τη διακρατική συμφωνία του αγωγού EastMed, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μετά τη συνεδρία, ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες πρόνοιες μέσα στη συμφωνία που επιτρέπουν και στην Ιταλία να υπογράψει όποτε η ίδια είναι έτοιμη.

«Η διακρατική αυτή συμφωνία είναι ένα απαραίτητο εργαλείο και καθορίζει ουσιαστικά, διάφορα θέματα μεταξύ των χωρών, όπως είναι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες, θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας, αλλά και την εγκαθίδρυση μιας κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ των χωρών για παρακολούθηση και διεκπεραίωση των εργασιών που χρειάζονται για το έργο», σημείωσε.

Η διακρατική συμφωνία θα οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Πρόσθεσε ότι επιχειρησιακά, η κοινοπραξία προχωρεί με τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες για τον αγωγό οι οποίες χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με περίπου €35 εκ.

Είναι στο στάδιο κατακύρωσης τέσσερεις μελέτες. Η πρώτη αφορά τις θαλάσσιες επισκοπήσεις και οι υπόλοιπες τρεις αφορούν τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες (Front-End Engineering Design), τόσο για τις χερσαίες εγκαταστάσεις, όπως είναι οι αγωγοί αλλά και οι σταθμοί μετατροπής, αλλά και η τεχνική μελέτη FEED για τον υποθαλάσσιο αγωγό αυτόν καθ’ αυτόν.

«Αυτές είναι μελέτες που στοιχίζουν δεκάδες εκατομμύρια, κάτι που δείχνει και την πεποίθηση της κοινοπραξίας ότι αυτό το έργο έχει τις πιθανότητες να υλοποιηθεί», τόνισε.

Σε ερώτηση αν λόγω της πανδημίας επηρεάζονται οι προοπτικές της συνεργασίας των εμπλεκομένων χωρών, είπε ότι «όπως καθορίζονται τα υπόλοιπα έργα τα οποία είναι υπό μελέτη αυτή τη στιγμή, έτσι και αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν μια εταιρεία ή μια κοινοπραξία κάνει προγραμματισμό για ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο, δεν κάνει τον προγραμματισμό της με βάση τα σημερινά δεδομένα, αλλά βεβαίως αυτά που ενδεχομένως να ισχύσουν σε τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια από τώρα. Έτσι και στην περίπτωση του αγωγού EastMed γίνονται αυτή τη στιγμή οι απαραίτητες μελέτες και πολύ σύντομα η κοινοπραξία θα προχωρήσει στην προσπάθεια της να εξεύρει αγοραστές για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου».

«Στο τέλος αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο που θα καθορίσει και πόσο υλοποιήσιμο είναι το έργο ή όχι», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει η πρόθεση της Ιταλίας για να υπογράψει, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν υπήρξε κάποια πιο πρόσφατη ενημέρωση, αντιλαμβάνεστε ότι όλες οι χώρες και ιδίως η Ιταλία ήταν προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαι βέβαιος ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα θα ανοίξει ξανά».