You are here

Προωθείται η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην οικονομική ζώνη Κύπρου- Αιγύπτου

26/06/2001 13:43
Συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην οικονομική ζώνη Αιγύπτου-Κύπρου φαίνεται να προωθούν οι δύο κυβερνήσεις. Αυτό προκύπτει από σημερινή συνάντηση αιγυπτιακής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη. Σύμφωνα με πληροφορίας της Stockwatch, στο περιθώριο των συζητήσεων που έγιναν για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αξιολογήθηκε και η μέχρι σήμερα πορεία των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν εντοπισθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο στην θαλάσσια οικονομική ζώνη Κύπρου-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τα διεθνή δικαιώματα της Κύπρου. Πάντως, ο υφυπουργός οικονομικών της Αιγύπτου άτυπα τόνισε ότι μελλοντικά και εάν και εφόσον η Κύπρος προχωρήσει και πρακτικά στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, οι δύο χώρες πιθανόν να συνεργασθούν στο επίπεδο αυτό με μοναδικό γνώμονα όπως τόνισε τα συμφέροντα των δύο φιλικών χωρών, κατά την έκφραση του.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι τον ερχόμενο Αύγουστο φθάνει στην Κύπρο ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου για επίσημη επίσκεψη στο νησί μετά από πρόσκληση του Νίκου Ρολάνδη. Το αντικείμενο της επίσκεψης θα είναι η εξεύρεση ουσιαστικών και πρακτικών τρόπων συνεργασίας των δύο χωρών στην οικονομική θαλάσσια ζώνη σε όλους τους τομείς. Είναι γι αυτό που στις επαφές του Υπουργού Ενέργειας της Αιγύπτου τον ερχόμενο Αύγουστο θα λάβουν μέρος από κυπριακής πλευράς οι υπουργοί Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και Συγκοινωνιών και Έργων.