You are here

Προτάσεις ΔΗΣΥ για εξοικονόμηση ενέργειας

28/03/2008 15:03
Τη δημιουργία μιας Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας, η οποία θα εξετάζει επί καθημερινής βάσεως και θα δίνει λύσεις στα ζητήματα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, πρότεινε σήμερα ο ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εξοικονόμησης Ενέργειας, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως η Κύπρος ήδη έχασε αρκετό χρόνο και βρίσκεται στην ουρά των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τα θέματα ενέργειας. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, πρόσθεσε, η Κύπρος να απειλείται ακόμη και με επιβαρύνσεις και πρόστιμο από την ΕΕ, γιατί δεν εκπληρώνει έστω και τα ελάχιστα όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας.

«Η οποιαδήποτε πρόσθετη ολιγωρία θα επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις και τεράστιο κόστος για τον ίδιο τον καταναλωτή. Επιβάλλεται σήμερα και όχι αύριο να ληφθούν και μέτρα και να χαραχθούν στρατηγικές που να αντιμετωπίζουν το όλο κεφάλαιο ενέργειας ως εθνικής και κοινωνικής προτεραιότητας, με συγκεκριμένες στρατηγικές και πολιτικές», τόνισε.

Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε σε θέματα που πρέπει να προωθήσει το κράτος, όπως τη δημιουργία μη ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας από το ίδιο το κράτος, την παραχώρηση δωρεάν λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα νοικοκυριά, την αξιοποίηση ηλικιακής ενέργειας με παροχή ισχυρών κινήτρων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την πιο έντονη ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για εισαγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και την άμεση έλευση του φυσικού αερίου.

Χαρακτήρισε ανησυχητικό το ότι «ακόμη και ο Ρυθμιστής Ενέργειας παραδέχεται ότι εξαιτίας της μη ενθάρρυνσης και εισαγωγής των ΑΠΕ, εξαιτίας της μη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρονται σε αυτό τον τόπο, εξαιτίας της μη έλευσης του φυσικού αερίου και άλλων στρατηγικών και πολιτικών που όφειλε το κράτος να πάρει για θέματα ενέργειας, φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα και ουσιαστικά να πληρώνουμε το κόστος λανθασμένων πολιτικών και στρατηγικών του κράτους».