You are here

Πρόταση για πετρέλαιο θέρμανσης στο Υπουργικό

18/10/2004 10:35
Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο καταθέτει την ερχόμενη Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός αναφορικά με την επιδότηση ή όχι του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πρόταση αυτή αποτελεί προϊόν διεξοδικής μελέτης των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και των επαφών που είχε με κοινοβουλευτικά κόμματα ο ίδιος ο Μάκης Κεραυνός. Στην πρόταση περιλαμβάνονται δύο σενάρια και θα κληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο να επιλέξει είτε ένα από τα δυο, ή να διαμορφώσει μία νέα πρόταση-σύνθεση των δύο σεναρίων.

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού πάντως παραμένει σταθερό, όπως πληροφορούμαστε, στην αρχική του θέση που είναι να εισαχθεί στην αγορά το χρωματισμένο πετρέλαιο με ταυτόχρονη μείωση του συντελεστή φορολογίας. Τη θέση αυτή δεν είναι βέβαιο εάν σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να την στηρίξει, αν λάβει κανείς υπόψη του τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για μείωσή τους, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ.

Η κυβέρνηση, όπως πληροφορούμαστε, αναμένει ότι ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει την ερχόμενη Τετάρτη το Υπουργικό επί του όλου θέματος, τελικές και συναινετικές λύσεις θα ληφθούν όταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θα καταλήξει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να τοποθετηθεί και η αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η καθιέρωση του χρωματισμένου πετρελαίου με μειωμένο συντελεστή φορολογίας αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό ωφέλημα.

Οι πληροφορίες μάλιστα φέρουν το Υπουργείο Οικονομικών να προτείνει 4 σεντ ως επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση θα επιβάλει νέα αύξηση στο φόρο κατανάλωσης των καυσίμων κατά 2 - 3 σεντ. Σε μία τέτοια περίπτωση η επιδότηση του χρωματισμένου πετρελαίου θα είναι μόνο ένα σεντ και οι κάτοικοι των ορεινών κυρίως περιοχών θεωρούν το σενάριο αυτό ως δώρο άδωρο κατά την έκφρασή τους. Χθες πάντως ο αρμόδιος υπουργός για την ενέργεια Γιώργος Λιλλήκας που ρωτήθηκε σχετικά δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες. «Θα ήταν λάθος πριν κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση από τον Υπουργό Οικονομικών να την αποκαλύπτω στα ΜΜΕ», παρατήρησε ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος φρόντισε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι οι πληροφόρηση που έχει από τον αρμόδιο υπουργό των οικονομικών είναι ότι η επιδότηση που θα δοθεί για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι μεγαλύτερη.

Λ.Χ.