You are here

Προβληματισμός για τις τιμές των καυσίμων

18/09/2019 07:18

Προβληματισμό για τις επιδράσεις της απότομης ανόδου στις διεθνείς τιμές των καυσίμων εκφράζουν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές, καθώς εντείνουν την αβεβαιότητα που δημιουργείται από την εμπορική διένεξη των ΗΠΑ και της Κίνας και από το Brexit.

Προχθές η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου έκλεισε με άλμα 14,7% στα 62,9 δολάρια το βαρέλι, στο ψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο 2019.

Χθες, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη του 6% στο Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση του Reuters ότι η Σαουδική Αραβία είναι κοντά στην αποκατάσταση του 70% της παραγωγής πετρελαίου που χάθηκε μετά την επίθεση αυτού του Σαββατοκύριακου.

Η επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της Aramco αποδόθηκε στους Houthi, την παραστρατιωτική ομάδα στην Υεμένη που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία.  Η έκταση και μορφή της επίθεσης έχουν δώσει στις ΗΠΑ τεκμήρια να ισχυρίζεται ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται το Ιράν, με αποτέλεσμα να απειλείται παρέμβαση των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

«Τα στρατηγικά και άλλα αποθέματα πετρελαίου καθιστούν το πρόβλημα της σημαντικής απώλειας παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της, διαχειρίσιμο, βραχυπρόθεσμα», αναφέρει ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης.

«Αβεβαιότητα δημιουργείται σε σχέση με το χρόνο που θα απαιτηθεί για να επανέλθει η παραγωγή στα αρχικά επίπεδα όσο και σε σχέση με την πιθανότητα στρατιωτικής παρέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράν αν επιβεβαιωθεί ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει σοβαρότερη επιδείνωση στις διεθνείς αγορές», σημειώνει ο κ. Τιρκίδης.

Η πορεία της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, επηρεάζει άμεσα την Κύπρο που εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές καυσίμων.

Ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Κύπρου καθησυχάζει πάντως ότι η αύξηση στις τιμές θα περιοριστεί στα 3-4 σεντ.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παρουσίασαν μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση λιανική τιμή πώλησης στην Κύπρο της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στις 9 Σεπτεμβρίου ανήλθε στα €1,180 ανά λίτρο παρουσιάζοντας μείωση 0,6 σεντ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στην ΕΕ η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων μετά τους φόρους ανέρχεται σε €1,409.

Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου κίνησης, δεν παρουσίασε μεταβολή την περασμένη εβδομάδα και ανήλθε στα €1,215 ανά λίτρο στην Κύπρο ενώ στην ΕΕ φθάνει τα €1,318.

Της Γεωργίας Χαννή