You are here

Ρολάνδης: Το 1/3 της αγοράς ηλεκτρισμού στον ανταγωνισμό

13/09/2002 13:36
Το υφιστάμενο μονοπωλιακό καθεστώς της ΑΗΚ στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να διαφοροποιηθεί αφού, σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία, τα αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής ηλεκτρισμού που σήμερα έχει η ΑΗΚ θα πρέπει να καταργηθούν και το ένα τρίτο περίπου της αγοράς ηλεκτρισμού θα πρέπει να ανοιχτεί στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, χαρακτηρίζοντας την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού ως «τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση της ενταξιακής πορείας».

Μιλώντας κατά τη τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου για την ανέγερση των Κεντρικών Γραφείων της ΑΗΚ στο Στρόβολο, ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι στόχος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές στις απαιτούμενες ποσότητες και ποιότητα και στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, μέσω της δημιουργίας συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

«Είμαι βέβαιος ότι η ΑΗΚ με την πολύχρονη πείρα και γνώσεις που διαθέτει» τόνισε ο υπουργός, «θα προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που προδιαγράφεται».

Ο σχεδιασμός των νέων κεντρικών γραφείων της ΑΗΚ, είπε ο Νίκος Ρολάνδης, βασίζεται στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κοινοτικού κεκτημένου για αποτελεσματική θερμομόνωση του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου και σε αυτό θα ενσωματωθεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η αξιόλογη λειτουργική διάρθρωσή του, η εργονομική οργάνωση του χώρου και η ύπαρξη του Επιμορφωτικού Κέντρου, θα βοηθήσει την ΑΗΚ να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να αναβαθμίσει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών της προς το κοινό, καθιστώντας την με τον τρόπο αυτό λιγότερο ευάλωτη στον επερχόμενο ανταγωνισμό.

Του Κυριάκου Κυριακίδη