You are here

Σε διεθνή κοινοπραξία η επίβλεψη του έργου υποδομών για υγροποιημένο ΦΑ

28/07/2020 16:58

Ολοκληρώθηκε από την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) η διαδικασία αξιολόγησης του διαγωνισμού “Owner’s Engineer”, η οποία κατέδειξε ως πρώτο σε σειρά κατάταξης προσφοροδότη την κοινοπραξία “Hill International N.V. and Bureau Veritas Solutions Marine & Offshore Greek branch” με υπεργολάβους την Tractebel και την Gazocean.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΥΦΑ, η ομάδα του επιβλέποντος μηχανικού, η οποία αναλαμβάνει το έργο ανάπτυξης υποδομών εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο, είναι διεθνούς διαμετρήματος με ισχυρή ευρωπαϊκή εκπροσώπηση.

Υπενθυμίζεται ότι την 21η Μαΐου είχε ολοκληρωθεί το στάδιο υποβολής προτάσεων του διαγωνισμού από την αναθέτουσα αρχή, η οποία είχε δεχθεί συνολικά οκτώ προτάσεις από διεθνείς οίκους στο χώρο της ενέργειας. Οι προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν με βάση τις απαιτήσεις και διαδικασίες του διαγωνισμού και των κανονισμών που εφαρμόζονται για δημόσιες συμβάσεις, κατέδειξαν τόσο το υψηλό επίπεδο συμμετοχών από ενεργειακούς κολοσσούς όσο και το έντονο ενδιαφέρον των τελευταίων ν’ αποτελέσουν μέρος ενός ιδιαίτερης ενεργειακής και γεωστρατηγικής σημασίας έργου για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Το συνολικό ποσό της σύμβασης με τη διεθνή κοινοπραξία ανέρχεται στα €8εκ. και πλέον, εντός της οποίας περιλαμβάνονται και προβλέψεις για ενδεχόμενες πρόσθετες εργασίες. Ιδιαίτερη αξία έχει ότι η διαδικασία αξιολόγησης κύλησε απρόσκοπτα χωρίς να έχει υποβληθεί ιεραρχική προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα του επιβλέποντος μηχανικού ν’ αναλάβει άμεσα εργασία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Τερματικό ΥΦΑ θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, η οποία θα έχει μήκος περίπου 750-800 μέτρα στον άξονα από Βορρά προς Νότο και ακόμα περίπου 430-500 μέτρα προς νοτιοδυτικά. Η προβλήτα θα έχει δυνατότητες να δέχεται, παράλληλα με το FSRU, LNG Carriers μεγεθών από 125.000m3 μέχρι Qflex (217.000 m3), που είναι το 2o μεγαλύτερο είδος δεξαμενόπλοιων μεταφοράς και εμπορίας ΥΦΑ, καταλήγει η ανακοίνωση.