You are here

Σε διεθνή οργανισμό εξελίσσεται το φόρουμ φυσικού αερίου Α. Μεσογείου

18/04/2019 20:40

Ο Yπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε την Πέμπτη ότι το Φόρουμ Φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) που αποτελείται από επτά χώρες, θα συναντηθεί και πάλι τον ερχόμενο Ιούνιο με στόχο να προχωρήσει σε συμφωνία για να εξελιχθεί σε διεθνή οργανισμό.

Μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Κογκρέσο στη Λευκωσία με θέμα «Η Κυπριακή Οικονομία, η πορεία προς τα εμπρός», ο Υπουργός είπε ότι ελπίζει ότι το Φόρουμ που αποτελείται από την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη θα λάβει τη μορφή διεθνούς οργανισμού.
 
 Όπως εξήγησε, το φόρουμ δημιουργήθηκε προκειμένου να εξεταστούν τρόποι ώστε το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να γίνει πιο ανταγωνιστικό και τα κράτη-μέλη συζητούν θέματα όπως η προτιμητέα υποδομή για βέλτιστη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Είπε επίσης ότι η περιοχή αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η ΕΕ και η ΗΠΑ υποστηρίζουν το Φόρουμ ως παρατηρητές.

Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της Κύπρου και της ευρύτερη περιοχής για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις και την πρόσφατη ανακάλυψη στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.  Όπως είπε, η Ανατολική Μεσόγειος γενικότερα και η Κύπρος ήταν στο επίκεντρο της συζήτηση στην πρόσφατη CERAWeek στο Χιούστον του Τέξας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ παγκοσμίως για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
Είπε επίσης ότι το Υπουργείο του εργάζεται πολύ στενά με άλλα Υπουργεία για τη δημιουργία της σχετικής υποδομής, κυρίως του νέου λιμανιού του Βασιλικού, ώστε οι εταιρείες να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην παρουσίασή του στο συνέδριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil στην Κύπρο Βαρνάβας Θεοδοσίου μίλησε για τη σημασία της ανακάλυψης στο τεμάχιο 10 με εκτιμώμενες ποσότητες μεταξύ 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, λέγοντας ότι χρειάζεται πρόσθετη αξιολόγηση των δεδομένων πριν αποφασιστούν περαιτέρω γεωτρήσεις στο μπλοκ.

Μίλησε επίσης για τις δραστηριότητες της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως ανοικτά της Κρήτης και στο τεμάχιο 3 της αιγυπτιακής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, γεγονός που μπορεί να φέρει συνέργειες ανάμεσα στα δύο έργα.

«Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή στο εγγύς μέλλον», είπε.

Μιλώντας για τις επιλογές εμπορικής αξιοποίησης για το τεμάχιο 10, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι η προτιμητέα περίπτωση για την ExxonMobil είναι η δημιουργία τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, σε περίπτωση που υπάρξουν πρόσθετες ποσότητες αερίου για να καταστήσουν το έργο εφικτό.